Aleksić, Đilas i Zeleno-levi front zauzeli skoro dve trećine liste Srbija protiv nasilja, Ponoš bolje prošao od DS 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Stranke opozicije okupljene oko protesta Srbija protiv nasilja potpisale su koalicioni sporazum. Prema članu 4 tog sporazuma, Narodni pokret Srbija Miroslava Aleksića dobio je najviše mesta na listi za parlamentarne izbore (62). Potom sledi Stranka slobode i pravde (61), dok se na trećem mestu po broju mandata nalazi Zeleno-levi front ((39).

Vanparlamentarna stranka Zdravka Ponoša SRCE zauzima čak 33 mesta, Demokratska stranka 17, stranka Zajedno 15, Novo lice Srbije (12),.

Građanska demokratska partija (devet), Rumunska partija – Partidul Român (dva).

Lista za predstojeće izbore nosiće naziv „Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić.

Kako su ranije najavljivali opozicioni predstavnici, ujedinjenje opozicije a, pretpostavlja se i sastav liste utvrđen je na osnovu istraživanja javnog mnjenja, odnosno popularnosti u biračkom telu.

ZLF zauzeo je prvo mesto na listi, dok se na drugom mestu nalazi NPS. Treći na listi je kandidat SSP, dok se na četvrtom nalazi SRCE. Peto mesto zauzeo je ponovo NPS, dok se na šestom nalazi iznova SSP. Tek na sedmom mestu nalazi se kandidat DS, iza kojeg opet sledi SSP. Devetu poziciju zauzeo je opet kandidat Miroslava Aleksića, a desetu Ponošev kandidat.

Prema rečima Bojana Vranića, profesora fakulteta političkih nauka, koalicioni sporazum je zaokruživanje saradnje opozicije koja je počela s poslednjim predsedničkim izborima, ali se intenzivirala tokom protesta “Srbija protiv nasilja”.

– Kao i kod svake koalicije, i ovde ćemo imati sinergijski efekat, iz dva ugla: prvi, koalicija mobiliše glasače koji ne znaju za koga bi glasali, i drugo, sprečava rasipanje glasova onih koji imaju ispod tri odsto – ističe sagovornik Danasa.

Što se preraspodele moći u koaliciji tiče, dodaje, deluje kao da je namera bila da se što više spreči soliranje nakon izbora, kao hronične manjkavosti naše demokratije.

– Ova koalicija je kao političko sito, koje je prosejalo i odbacilo neke tradicionalne pro-evropske aktere, poput Scojaldemokratske stranke Borisa Tadića, i definisalo novu građansku opoziciju. Pod time mislim na pokušaj da se u prvi plan stavi nova ili makar rebrendirana generacija političara i političarki, što se vidi iz raspodele mandata i pozicija – kaže Bojan Vranić.

Aleksić, Đilas i Zeleno-levi front zauzeli skoro dve trećine liste Srbija protiv nasilja, Ponoš bolje prošao od DS 2
Foto: Print screen N1

Jasno je da je Demokratska stranka tu možda i najveći gubitnik, ističe, dok su Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije i Zeleno-levi front zauzeli skoro dve trećine liste.

– Čak je i raspored mandata takav, da jedino ove stranke plus SRCE imaju šanse kasnije samostalno da formiraju poslaničke klubove, dok će ostali biti primorani na saradnju sa drugima iz koalicije – zaključuje Vranić.

Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da objavljena preraspodela mandata ne tiče konkretnih imena.

– Kvalitet opozicije je veoma rđav, ali je ona i takva kakva je, svakako manje zlo od nepomenika. Ostaje pitanje da li je to da je reč o manjem zlu dovoljno jak argument za izlazak na izbore onima kojima je svega dosta.– kaže Jovo Bakić.

Aleksić, Đilas i Zeleno-levi front zauzeli skoro dve trećine liste Srbija protiv nasilja, Ponoš bolje prošao od DS 3
foto FoNet/Zoran Mrđa

Upitan o proceni, da li to jeste dovoljan razlog, sagovornik Danasa podseća da Dveri i Zavetnici, Novi DSS i POKS, Nestorović, DjB takođe idu na izbore.

Kako dodaje, neko od njih će preći cenzus, kao i da će biti potrebna koalicija „protiv nepomenika,“ a nju neće napraviti, jer su neki njegovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari