Đilas objasno zašto opozicija nije imala šansu da pobedi na junskim, a pobedila bi na jesenjim izborima u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Dragan Đilas, lider Stranka slobode i pravde, objasnio je zašto opozicija nije imala šansu da pobedi na junskim, a imala bi šansu na jesenjim izborima

On kaže da do 2. juna nije bilo vremena da se izbace svi oni koji imaju lažno prebivalište u Beogradu, a da je takvih više od 50.000.

SSP je na svom profilu na društvenoj mreži Iks objavila video u kojem Đilas objašanjava svoj stav.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji ni ujedinjenje cele opozicije ne bi bilo dovoljno za pobedu.

– Do jeseni je bilo dovoljno vremena da se realizuje brisanje svih sa lažnim prebivalištima i da se napravi jedna lista svih opozicionih stranaka, Proglasa, javnih ličnosti. Da se kreira referendumska atmosfera i da se sasvim sigurno pobedi u Beogradu – kaže Đilas.

A to, kako navodi, tvrdi na osnovu nekoliko stavki.

Đilas podseća da je SNS 17. decembra, prema zvaničnim podacima osvojio 367.000 glasova, a SPS 45.000 glasova.

– Ali četvrtina glasača SPS neće ni za živu glavu da glasa za Vučića. To znači da je maksimum ove liste, kada se spoje, oko 400.000 glasova. Kada iz biračkog spiska izbacimo bar četrdesetak hiljada onih sa lažnim prebivalištem koji su glasali u decembru, dođe se do broja od 360.000 glasova, što je maksimum zajedničke liste SNS i SPS – objasnio je Đilas.

Kako je dodao, kada je reč o opoziciji, SPN je 17. decembra osvojila 325.000 glasovaa, NADA 57.000 a SDS i DJB najmanje 10.000 glasova.

– I još 10.000 glasova je greškom i na beogradskoj listi, kao i na republičkoj, zaokružilo broj sedam verujući da glasa za SPN, a glas je dalo Narodnoj stranci. Kad se sve sabere, dođemo do broja od 400.000 glasova. To je minimum zbira opozicioni lista. Dakle, razlika između opozicije i vlasti je 40.000. Ali imamo i faktor Nestorović koji je naravno Vučićev projekat – kaže Đilas.

Nestorović je, kako navodi, na izborima 17. decermbra dobio 50.000 glasova.

– Četiri petine Nestorovićevih glasača su opoziconi birači koji glasaju protiv Vučića. U referedumskoj atmosferi između ove dve liste, Nestorovićevi birači moraju da se izjasne. Pre toga mora da se izjasni Nestorović koji će naravno nastaviti da vrda, kako uvek radi. Jedan deo njegovih birača će shvatiti da je Vučićev projekta. Deo njih, desetak hiljada, će glasati za opozicionu listu, desetak hiljada će ostati kod kuće, a Nestoroviću će ostati tridesetak hiljada glasova. Vrlo jednostavna matematika. Vučuć, Dačić, Nestorović zajdno je 390.000 glasova. To je njihov maksimum – kaže on.

Đilas objasno zašto opozicija nije imala šansu da pobedi na junskim, a pobedila bi na jesenjim izborima u Beogradu 2
FOTO: printscreen SSP Iks

Kada je reč o opoziciji, navodi da bi ona bila na nivou 420.000 ili 430.000 glasača (400.000 i 10.000 Nestorovićevih glasača, uz referendumsku atmosferu koja bi izvela ljude koji proli put nisu izašli na glasanje).

On podseća da Dontov sistem radi u korist najveće liste, a to bi bila ta jedinstvena opoziciona lista.

Đilas je na osnovu ove računice podelio i mandate, pa je izračunao da b odnos bio 59 opozicionih prema 51, 58 prema 52 ili 60 prema 50.
– Vrlo jasna i velika većina glasača za opoziciju. Sve sam to u ime SSP predložio kolegama na zajedničkim sastancima i u javnosti sam izneo ideju o jednoj listi još 3. marta. Nažalost, bilo je dosta onih koji to nisu podržali. Odbijanje ideje jedne liste, a u isto vreme prihvatanje 2. juna kao datuma za održavanje izbora onemogućili su promenu vlasti u Beogradu – konstatuje on.

On kaže da se činjenica da većina Beograđana ne želi da gradom uparvlja SNS ipak nije promenila.

– S takvom podrškom se Beograd ne može voditi. U Beogradu će novi izbori morati biti održani pre istaka mandata vlasti koja je većinu dobila na lažnim izborima, o čijoj neregularnosti svedoči izveštaj ODIHR. Zbog svega ovoga, nove izbore možemo da imamo već sledeć godine, ukoliko se svi u opoziciji složimo da je najvažnije da se izborimo za regularno izborne uslove. A tada se greške, koje su sad pojedine stranke napravile, ne smeju ponoviti – zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari