Američki ambasador Kristofer Hil: Pred Srbijom je važan izbor 1Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

„Pred Srbijom je sada važan izbor, jer mora da odluči da li će ići ka punoj evropskoj integraciji i na taj način ostvariti svoj puni ekonomski, politički i društveni potencijal, ili će krenuti drukčijim putem u odnosu na svoje susede, kojim se pokušava uspostaviti „ravnoteža“,ali u stvarnosti bezbednost i ekonomija u najvećoj meri zavise od Istoka“.

To je u intervjuu magazin Cord poručio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, koji je naglasio da ne bi želeo da Srbije zaostane i da je uveren da to ne bi želeli ni mnogi Srbi – ni za sebe, ni za svoju decu.

„Jasno sam rekao kojim pravcem bih želeo da Srbija pođe i nadam se da ću uraditi sve što mogu kako bih pomogao da krene ka punim evrointegtracijama, jer bih voleo da vidim prosperitetnu i bezbednu Srbiju koja nudi mogućnosti svim svojim građanima“, kazao je Hil.

Istakao je da je shvatio da je neophodno da razume „teren za igru“ i trenutne uslove, kako bi bio u stanju da doprinese rešenju problema, i dodao da se zbog toga usredsredio da sazna što je moguće više o današnjoj Srbiji i da bolje shvati na koji način SAD mogu da joj pomognu da ostvari pun potencijal.

„Voleo bih da imam čarobnu moć da rešim sve izazove u Srbiji, na Balkanu i na drugim mestima, ali diplomatija ne funkcioniše na taj način. Zbog toga smatram da možemo da ostvarujemo postepeni napredak u teškim pitanjima, korak po korak, i od toga nameravam da krenem“, rekao je Hil.

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, Hil je podsetio da su oni davno uspostavljeni i da su uglavnom bili pozitivni i produktivni, a ukazao je da je veoma svestan nasleđa iz devedestih i da istorija ne može da se zaboravi, ali smatra da je važno da se usredsredimo na budućnost.

Na pitanje da li su SAD spremne da prihvate vojnu neutralnost Srbije, s obzirom da joj se iz Vašingtona šalju jasne poruke šta se od nje očekuje, pre svega u geopolitici, Hil je kazao da Amerika u potpunosti poštuje tu odluku Beograda i da je zadovoljna što Srbija ima blisku vojnu saradnju sa SAD i aktivno je uključena u Partnerstvo za mir.

Kako će Srbija da se brani i da se naoružava, na njoj je da odluči, ali mislim da je najefikasniji način da se osigura bezbednost, posebno za male ili zemlje srednje veličine, da pronađu prijatelje i da se usredsrede na kolektivnu bezbednost, istakao je Hil.

Dodao je da nije stručnjak za kupovinu naoružanja, ali veruje da bi osnovni pristup tome trebalo da bude nabavka pouzdanog oružja i da se u toj oblasti radi sa državama sa kojima imate saradnju u globalnim operacijama, a ukazao je da su ključni partneri Srbije evroatlantski.

Predsednik Aleksandar Vučić i drugi srpski funkcioneri više puta su isticali da Srbija politički nije neutralna i da je njen strateški izbor evrointegracija i vlada moje zemlje je spremna da joj pomogne da ostvari taj cilj, poručio je Hil

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.