AP: EU poziva Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu 1Foto: Pixabay

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su danas „pozvali Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu u EU dok se ta balkanska zemlja sprema da potpiše trgovinski sporazum sa ekonomskim blokom koji predvodi Rusija“, piše danas agencija AP o sastanku ministara EU i Balkana u Helsinkiju.

Očekuje se da će Srbija 25. oktobra potpisati sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom koju čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, ali – ukazuje AP – da bi se pridružile EU, zemlje kandidati poput Srbije moraju uskladiti svoju politiku sa svojim evropskim partnerima, posebno o trgovini.

U razgovoru sa svojim kolegama iz EU, slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak opisao je postupke Srbije kao „zbunjujuć“.

„Ako ste ozbiljni u pogledu svoje evropske orijentacije, onda očigledno donosite političke odluke koje vas tome približavaju. Ova odluka nije jedna od takvih“, rekao je Lajčak.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus rekao je da „ako se zemlje žele pridružiti ovom klubu, moraju se pridržavati pravila, vrednosti, principa“.

Rekao je da svaka zemlja ima pravo da donosi svoje trgovinske i ekonomske odluke, ali „poželjno bi bilo i dobro sa su u skladu s politikom Unije kojoj će se pridružiti“.

„EU je i dalje najveći trgovinski partner Srbije“, piše AP i prenosi da je međusobna trgovina u 2018. godini iznosila gotovo 26 milijardi evra – osam puta veća nego što je ukupna trgovina sa svim zemljama Evroazijske ekonomske unije.

U izjavi preko e-pošte, kancelarija šefice spoljne politike EU Federike Mogerini je podvukla da je trgovina sa Rusijom manje od 10 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije s drugim zemljama, dok razmena Srbije sa 28 država EU čini 63 odsto ukupne.

Kancelarija šefice spoljne politike EU je poručila da Beograd može potpisati sporazume sa kim god želi pre no što se pridruži EU, ali da se u pregovorima o prijemu „Srbija obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan pristupanja EU“.

Izgledi za ulazak Srbije u evropski klub bili su snažan pokretač demokratskih reformi u nestabilnom regionu Balkana, piše AP.

Ali „EU je optužena da nije ispunila svoja obećanja, posebno odlažući početak pregovora o prijemu Albanije i Severne Makedonije, uprkos tome što je izvršna vlast EU preporučila da počnu“.

EU se obavezala da će odlučiti o sudbini tih dveju zemalja do oktobra, ali Mogerini je danas aludirala da 28 zemalja-članica još nije spremno da donese presudu. Mogerini je upozorila da bi svaki neuspeh u pregovorima uskoro mogao da „potkopa stabilnost i da ozbiljno obeshrabri dalje reforme“.

„Ne zaboravimo da su neke od tih zemalja bile u ratu pre samo 20 godina. Prošlo je vrlo malo vremena“ od tada, rekla je novinarima danas.

„Srbija je započela pregovore o prijemu u EU 2014. godine, ali je postigla mali napredak, pre svega zbog nerešenih pitanja sa svojom bivšom pokrajinom Kosovo koja je nezavisnost proglasila 2008. godine“, piše AP i dodaje da „Rusija podržava Srbiju – svog jedinog preostalog saveznika na Balkanu – u održavanju zahteva na tu svojoj bivšoj teritoriji“.

„Moskva takođe jača srpsku vojsku, izazivajući zabrinutosti u regionu s ratnim ožiljcima“, piše u tekstu.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Botsan-Harčenko, koji je početkom ove nedelje najavio predstojeće potpisivanje trgovinskog sporazuma, u „tvitu“ je rekao da „kao što je poznato“, Srbija neće ući u EU pre 2025. godine. „Da li je pametno u toj situaciji odbaciti stvarne i privlačne mogućnosti koje se danas otvaraju za Beograd?“, zapitao je on, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari