Bartu: U toku pregovori oko glasanja na Kosovu 1Foto: epa / Christian Charisius

Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Jan Bratu gostujući u emisiji „Slobodno srpski“  rekao da će se uskoro saznati da li će građani  Kosova sa srpskim državljanstvom moći da glasaju za predsednika Republike Srbije na predstojećim izborima.

Kako je naveo  OEBS je nekoliko puta do sada u tehničkom smislu pomagao u organizaciji srpskih izbora na Kosovu. To je učinjeno tri puta: 2012, 2014. i 2016., jer to traženo od OEBS-a.

– Postoji očekivanje da ćemo, pošto smo to radili u prošlosti, olakšati proces prikupljanja glasova za srpske predsedničke izbore, pošto je Beograd to tražio od nas ponovo – rekao je Bratu. Prema njegovim rečima da li će to biti omogućeno ponovo, biće poznato uskoro.

– Trenutno smo u ranim fazama razgovora sa vlastima u Prištini, i na ovu temu ćemo razgovarati i u Prištini, ali i u Beogradu, sve dok se to pitanje konačno ne reši. Međutim, Misija je spremna, imamo tehničke kapacitete, imamo veštine, ekspertizu da to i odradimo. Interno smo organizovani, a na našim je, da tako kažem, relevantnim akterima u Prištini i Beogradu, da pronađu rešenje za ovo pitanje, zajedno sa nama – istakao je ambasador OEBS-a, koji nije želeo da odgovori na pitanje kada bi ta odluka mogla da bude doneta. On je objasnio da prištinske institucije ne žele da Vlada Srbije sprovede zvanične srpske izbore na Kosovu, tako da OEBS mora da pronađe način da omogući građanima Srbije koji žive na Kosovu da glasaju na ovim izborima.

– Upravo tu u prvi plan dolazi naša uloga fasilitatora. A pregovori su u toku u ovom trenutku. Pitajte me za tri nedelje i reći ću vam kakve su mogućnosti – precizirao je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari