Basta i Gojković osuđuju hrvatsko uskraćivanje gostoprimstva predsedniku Srbije 1Foto: JKP Beogradske elektrane

„Dok je Vučića i jake Srbije koju vodi nas predsednik, neće biti zaboravljene žrtve jasenovačkog genocida, koji je sproveo ustaški režim. Možete zabraniti posetu našem predsedniku, ali istinu ne možete ućutkati. Živela snažna i uspravna Srbija“, poručuje u pisanoj izjavi narodni poslanik Rade Basta, dok u opširnom reagovanju Maja Gojković, ministarka kulture i potpredsednica Vlade, oštro kritikuje onemogućavanje negovanja kulture sećanja.

„Najoštrije osuđujem odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu može smatrati „izazivanjem haosa“. Izražavam najdublju osudu i nevericu pred činjenicom da se i tiho polaganje cveta na mesto strašnog stradanja čoveku, koji je i sam potomak žrtava ustaških zlodela, ne dopušta i zloupotrebljava na najbezobzirniji način“, navodi Maja Gojković u saopštenju za javnost.

„Oni koji su posegli za ovakvim duboko antievropskim i anticivilizacijskim sredstvima da bi zloupotrebili žrtve genocida sprovođenog u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nad srpskim narodom, jednog od najmasovnijih i najužasnijih događaja savremene istorije, ne predstavlja samo zabranu jednom čoveku da se pokloni senima predaka koji su mučki i sistematski ubijani, već svedoči o dubljim motivima i otvara pitanje odnosa aktuelnih hrvatskih vlasti prema ustaškim nedelima i srpskom narodu danas“, dodaje se u saopštenju ministarke.

„Naglašavam da se ne sme dozvoliti bilo kakvo zamagljivanje i relativizacija ovog događaja, niti manipulisanje činjenicama“, poručuje Maja Gojković i zaključuje da je „ovakav postupak zabrane negovanja sećanja ne samo da je vandalsko produbljivanje rana, već je jednak pokušaju brisanja tragova istorije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari