Šta piše u noti hrvatskog ministarstva kojom se zabranjuje dolazak Vučića u Jasenovac? 1foto EPA/ANTONIO BAT

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. jula notu u kojoj se Ambasada Srbije obaveštava o razlozima zabrane dolaska predsednika Aleksandra Vučića.

Notu u koju je Danas imao uvid prenosimo u celosti:

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz nezvaničnih izvora o mogućoj poseti predsednika Republike
Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. jula 2022., ima čast istaći sledeće:

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske podseća da prilikom planiranja svake posete stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informisanja o nameri moguće posete Republici Hrvatskoj je neprihvatjiva.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe ukazuje da poseta visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. U trenutku kada se stvore uslovi za takvu posetu, o kojem ovom prrilikom nisu službeno informisane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog ličnog poštovanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari