Jutarnji list: Vučić planirao privatno da poseti Jasenovac, ali mu Vlada Hrvatske neće dozvoliti ulaz u zemlju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Aleksandar Vučić, kako saznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Vladi, planirao je danas privatno posetiti Jasenovac i Pakrac, ali  hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno da  poseti Jasenovac, mesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.
Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatnu posetu Hrvatskoj i ako želi da se može i pridružiti, a ako smatra da treba, da obavesti i hrvatsku Vladu.

Ovde je, po oceni Vlade, očigledno bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a onda bi predsednik Srbije mogao da igra žrtvu u svojoj zemlji jer mu Hrvati nisu dozvolili da uđe u zemlju. – Nije poštovao nikakav protokol, hteo je sve da uradi bez procedure i pravila o diplomatskim odnosima. Hteo je da sa svojom TV ekipom pređe hrvatsku granicu i ovde radi šta je hteo.

Ali premijer Plenković i Vlada su jasno rekli ne. Mi smo nezavisna država, članica EU i NATO-a i on ovde ne može da radi šta hoće. U Hrvatskoj neće proći politika „svesrpskog sveta“ – jasan je naš sagovornik iz Banskog dvora.

Vučić će očigledno morati da se zadovolji posetom Gradini u Republici Srpskoj, gde se svake godine obeležava stradanje Srba u Jasenovcu, a ako želi da pređe granicu, neće mu to biti dozvoljeno.

– Ovde nema dobre namere, nema akta koji bi doprineo normalizaciji odnosa. On nam ne daje podatke o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločine, jednostavno je htio da to uradi kao prije Oluje, ali smo mi u Vladi jasno rekli da je to ne dolazi u obzir – poručuje hrvatska Vlada.

Inače, Vučić je pre nekoliko dana nagovestio šta sprema. Na provladinoj televiziji Pink govorio je kako nijedan predsednik Srbije pre njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji naziva „strašnim zločinom“, rekao da razume „mnogo razloga zašto idu na spomen obeležje u Srebrenici“, ali da „uopšte nije jasno zašto to čine“. ne ići na spomen-obeležje žrtvama u Jasenovcu“.

Ne, brzo ga je demantovao bivši predsednik Srbije Boris Tadić jer je bio u Jasenovcu i Jadovnu 2010. godine. On je prozvao Vučića za politički marketing i samopromociju u vezi sa Jasenovcem, ocenivši da se Vučić ponaša kao da „od njega počinje istorija“.

– Ova laž da je prvi predsednik koji je posetio Jasenovac je morbidna, jer je korišćenje žrtava genocida u tržišne svrhe i zadovoljenje ličnih ambicija teško komentarisati – rekao je Tadić za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari