Bećković: Gde vam je Musolini

Ostavite komentar


  1. Srbija u sustini vodi pogresnu politiku prema Srbima u Crnoj Gori. Umesto da sve one koji su pobegli u Srbiju, vrati u Crnu Goru i tako na prvim sledecim izborima Srbi tamo pobede i vrate na ispravan put dobre saradnje svih srpskih zemalja, non-stop se omogucava, preko privilegovanog zaposljavanja i stambenog zbrinjavanja, priliv gradjana u Srbiju iz Crne Gore, cime se srpski korpus tamo neprekidno oslabluje.
    Zato su krivi i vlasti Srbije, a i srpski intelektualci iz Crne Gore koji su zamislili da ce se svojim besedama, sa nekog od visokih spratova oblakodera u Beogradu, boriti protiv crnogorskog separatizma, umesto da se vrate u svoj zavicaj i osmisle politiku vracanja na pravi put zalutalih Crnogoraca.
    Biti intelektualac nije samo privilegija, vec i obaveza da se neuki povedu borbu za pravedne ciljeve. Ni Srbija ne moze doveka da finasira napredne pojedince iz dijaspore, a da od njih nema nikakve koristi u geostrateskom smislu. U ostalom takvu ulogu u politici imaju intelektualci kod Amerikanaca, Britanaca, Rusa, Francuza. Ugledajmo se na njih. Manimo se glupih zamki i mamaca koje nam non-stop baca Djukanoviceva klika kad god oseti da je na tankom ledu, a sve se pretvori kasnije u otrovnu retoriku, koja je sa stanovista interesa Srbije potpuno jalova i sluzi samo sebi, govorite usta da nebudete pusta, kako bi se opravdale velike apanaze, plate i penzije od drzave Srbije. Ako smo vec mi obicni gradjjani usli u kapitalizam, vreme je da i intelektualci, umetnici, neki naucnici i svi sportisti pocnu da zive u kapitalizmu. Kenedijevski receno da konkretno pokazu-sta oni mogu da ucine konkretno za drzavu.

    1. Dobar komentar i analiza i slažem se od reči do reči. Ipak..

      Postoji tu druga strana medalje. Milo pametnom prozapadnom politikom vodi CG u prosperitet, čak su i u Nato uspeli da udju a brzo će u EU. I to je osnova svega, to je naša zla kob, nesposobnost i nemogućnost da se otarasimo rusofilije i približimo zapadu. Koliko smo mi jadni i lutamo, crnogorci kao naš unutrašnji element koji je najodgovorniji za hroničnu rusofiliju i antizapadnjaštvo pridjoše zapadu (da se razumemo, ima zapad i loših pojava, kao što je feminizam i patološku potrebu za političkom korektnošću, koja se graniči sa boljševizmom, ali je sveukupno mnogo bolja solucija od nazadne,nekvalitetne bofl rusofilije).

    2. Za razliku od svih drugih građana u građanskoj državi Crnoj Gori samo Srbi nemaju pravo na dvojno državljanstvo. To pravo imaju i Albanci i „Kosovari“ i Bošnjaci iz BiH federacije ne i iz R. Srpske, ili Raške Oblasti ili tzv. Sandžaka, kao i Hrvati.
      Crnogorcima koji su u Srbiji ne dozvoljavaju crnogorsko državljanstvo a onima građanima CG koji imaju i srpsko državljanstvo zahtevaju da ga se odreknu inače sledi haps i deportacija. U najtežoj situaciji su oni Crnogorci koji su proterani sa KiM njima se ne priznaje Izbegličke status (jer je CG priznala R. Kosovo) ni integracija jer su većina njih rođeni u CG i u trenutku izgnanstva bili državljani zajedničke SRJ već su za rod rođeni STRANCI.

  2. Kada se navijaci bave politikom zna se gde to vodi. Pripreme za gradjanski rat u Crnoj Gori su izgleda poceli. Najduza diktatura jednog lidera u modernoj Evropi je na izdisaju. Mala CG ce se raspasti kao zvecka. To da se Crnogorci krve medju sobom je prosto genetski. Od cuvene istrage poturica, pa da su istog prezimena i Srbi i Bosnjaci i Albanci, pa do Bjelasa i Zelenasa, cetnika i partizana, pa inforbirovaca, Titovih podrepasa i Milosevicevih ulizica.
    Od onih sto su zbog Rusije objavili rat Japanu a sada su u NATO-u. Na cuvenoj crnogorskoj kapi je crni flor zbog Kosova i krst sa cetri ocila a sada su Srbiju izdali i R. Kosovo priznali.

    1. Prijatelju ne znam da li si upoznat sa istorijkm, ali ako nisi evi ti jedna cinjenica- na Crnogorskoj kapi nikad u istoriji nije bio krst sa 4 ocila, vec je to nametnuto 1918 kao obaveza, i ko nije hteo da promeni kapu ostajao je bez glave a njegova familija bez kuće..ali posto istoriju uvek pisu pobednici nije cudo sto mnoge stvari uvek saznajemo naknadno.. ziveli srbi i crnogorci i da bog da uvek u slozi kao do 1918

      1. A cini flor oko kape jer zbog „Srpske okupacije 1918“ ili zbog žala za Srbima (valjda istorijski tada nisu postojali ni Albanci, ni Crnogorci i ako je kruna cara Dušana istorijska baština Crne Gore, ni Bošnjaci a ni ostali narodi i narodnosti ex YU ) izginuli na Kosovu Ravnom. Vidim da druge tragične sudbine podvojenosti u crnogorski porodicama (preko pedeset Tadića su pobili partizani a isto toliko četnici) nisi demantovao pa ih neću ponavljati.

  3. Matija, ko Matija. Iz Knez Mihajlove prica price iz srednjeh veka. Kao ona: Ceracemo se jos. Ceraj se ti Matija sa kome hoces, ali ostavi ostale.

  4. Negativne osobine, desavanja, pojave i dr. SRBI stalno uocavaju i naglasavaju kod nekih drugih.Kakvi smo to mi zaista?Kako se naziva to što se desava u Kraljevu (Stefanović, Koraks, Petričić)?Kada nam kažu šta ne valja i u čemu smo loši, mi pominjemo ostale u regionu (Brnabić).Javna scena, nacionalne frekvencije štampa (Šešelj, Vučićević, Mitrović, Zekić, Mladić, Vučić, Vulin, Dačić, ……………………).Najlepše i najbolje bi bilo kada bi mogli da upravljamo celim svetom i uređujemo ceo svet jer smo mi NEBESKI narod.Stid, sramota, pravičnost i dostojanstvo su karakterne osobine srozane do te mere kod nas da, gledajući nas danas, u nekom genetskom kodu te osobine mi nemamo.

    1. Ви сте неки фашизоидан човек кад у 21. веку приписујете особине каквом „генетском коду“ и слично. Карактеризација читавог корпуса становништва по етничком или верском кључу заиста приличи 1939. а не 2018. години. Саберите се, човече, требало би да вас је срамота овога што сте написали.

    2. Osim stida, sve ostale nabrojane osobine su stečene, a ne karakterne. A u celom svetu postoji taj problem nestanka humanosti, ne samo kod nas. I kod drugih je to izraženije i zato smatram da tu grešite. Ostalo je tačno, tu se slažemo.

    3. Shodno nastojanjima i tumačenjima naše bivše „braće“ iz okolnih državolikih tvorevina, nema, niti je bilo, veće imperijalne sile od Srbije?! Okupirali smo Makedoniju, nekadašnju prestonicu Cara Dušana, koji će tokom „redefinisanja“ istorije, to sa sigurnošću predvidjam, da bude Albanac ili Severnomekadonac?! Kao što danas vidimo, potom smo okupirali i Crnu Goru, proterali knjaza, koji je u trenutku očajanja i mržnje prema „okupatoru“ stvorio „srpski marseljezu“ pod čudnim nazivom „Onamo, namo“?! Pošto sa Crnom Gorom nismo zadovoljili našu imperijalističku alavost, osvojismo i Hrvatsku i, posle ko zna koliko vekova, izvedosmo „braću“ iz bečkih konjušnica na svetlo dana. Kasnije počinismo grdan genocid u Hrvatskoj, posebno u Jasenovcu i okolnim „odmaralištima“. Ni to nam nije bilo dovoljno nego se uputismo na sever, na „junačku“ Sloveniju, koja je uživala u statusu nemačkog roba. Za vreme, onog, Drugog svetskog rata, prihvatali smo ih po Srbiji, ne da ih spasemo i pružimo utočište, već da bismo ih „teško eksploatisali“ Mislim, šta reći?! Zaista smo „grdan“ narod.

  5. Crna Gora je velika drzava sa 600000 stanovnika…kakvu bi istoriju pisali danas da ih ima 60 milona!

  6. Meni su jasni ovi „Milogorci“ i „Dukljanci“?! Biće oni šta im god gazde narede da budu. Ako treba za slavu „Montenegra“ i „Duklje“, oko glave će staviti i čalmu samo da se nekako oslobode svog starog identiteta, koji im je postao pretežak teret. Ne može se biti Crnogorac a lopuža. Nekako mi to ne ide. Ne može se tako lako izbrisati kosovski mit i baciti kapa u trnje, i staviti keče uz umilne zvuke „šote“, zagrljeni sa „braćom po biznisu“, koji samo čekaju trenutak da se sjure niz padine Čakora. Težak je to teret. Ali, svako ludilo ima svoju genezu. Svoj početak i kraj. Početak je bio davno, što znači da je kraj, čak i onaj prirodni blizu. Mene samo zanima jedno: Gde će gospodar da umakne? Da li će biti, „Maj nejm iz Milo“?! Mislim da je zaslužio „zelenu kartu“ /dok se ne snadje/?!

    1. Milo ime đe će . Matija je umetnik i istorijska ličnost . Jedan od pametnijih, živih , Srba. Kad su ga proglasili „persona non grata“ kao da su sebe porekli . Hrvati svojataju srpske naučnike i pisce , a Crnogorci se odriču svog pisca , imaju valjda , toga na pretek.

  7. Imam preko 60 godina i od 1990 slusam o problemima srba van srbije voleo bih da se formira nevladina orgniazacija srbijanaca jer i mi braco, vansrbijanci, verovali ili ne, imamo probleme u zivotu pa da se ta organizacija bavi nama od kojih sve zavisi

  8. napredak bogomi, u Holandiji prosjaci govore engleski a u srbiji i crnoj gori navijači vode politiku da se u akademiji nauka uvede mesto – navijač počasni akademik

  9. ljudi nisu ni svesni da je ovo ruska propaganda. a pogotovo mi je žao ovih naših javnih ličnosti koji su podlegli svojim emocijama i nisu ni svesni da ih neko koristi za pokušaj rušenja vlasti u CG i eventualnog izlaska CG iz NATO. Sve odlično što ih je krasilo kroz karijeru biće prekriveno rečenicom na kraju njihove biografije „…. radili su za ruse na rušenju CG vlasti“. No kao intelekutalci i sami snose odgovornost za tako nešto jer ako oni to ne shvataju kako to onda zameriti običnim ljudima.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.