Nisu otkazane projekcije filma Heroji Halijarda u Crnoj Gori: A kako se komentarisalo dok se verovalo da jesu? 1Foto : Contrast Studious

Nisu otkazane projekcije filma “Heroji Halijarda”, saopšteno  je iz distributerske kuće Art Vista.

„Film Heroji Halijarda dolazi u bioskope u Srbiji i Crnoj Gori kao što je i planirano, i svaka informacija o otkazivanju prikazivanja ovog filma je netačna“, saopšteno je iz  Art Viste.

Beogradska premijera filma zakazana je za 10. oktobar, a film će se naći u svim bioskopima u Srbiji i Crnoj Gori od 12. oktobra, po unapred dogovorenoj distribuciji, potvrdila je ova kuća.

Prethodno, Radio-televizija Crne Gore je prenela  da će premijera filma Heroji Halijrda biti otkazana zbog to što je više građana uputilo protest, smatrajući da se radi o nacionalističkoj propagandi i da su događaji iz Drugog svetskog rata u tom filmu pogrešno predstavljeni.

Oko toga se podigla medijska prašina, tim pre što  je trejler filma Heroji Halijarda izazvao još letos skandal na Sarajevo film festivalu.

Glumac Petar Božović koji tumači jednu od uloga u ovom filmu, na pitanje Danasa šta misli o otkazivanju premijere „Heroja Halijarda“ rekao je da bi zabranom istovremeno bio „iznenađen i neiznenađen“.

– Iznanađen sam zato što film nisu ni pogledali, a inače  šta znači zabranjivanje filmova, knjiga? Taj prokleti rat nikako da rešimo jer uvek postoje oni kojima se ne sviđa ono što govori o njima ili o drugima. To me podseća i na ovo u Sarajevu što se desilo sa „Herojima Halijarda“ kada su pogledali samo trejler. To je jedan apriori stav zasnovan na podelama četnika i partizana. Nažalost, politika u Crnoj Gori se i dalje zasniva na tome. Tako malo zemlja a stalno postoje mi i oni, a  na tome insistiraju i naši nosioci takozvanih  evropskih vrednosti. Sve u svemu jedna žalosna slika – rekao je Božović povodom najave da će film biti zabranjen.

On je rekao kako je mislio da će film „Heroji Halijarda“ biti predložen za domaćeg kandidata za Oskara: „Da bi i Amerikanci videli šta govore njihovi preživeli piloti, da vide tragediju jednog malog naroda i kako velike sile to rešavaju sa velikom dozom neosetljivosti“.

– Crna Gora ima 540.000 stanovnika a general Mihailović je spasao samo 540 američkih pilota. Nule su problem – kratko je prokomentarisao za Danas akademik Matija Bećković, još dok se mislilio da je premijera filma Heroji Halijarda otkazana u Crnoj Gori.

Istoričar Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju rekao je  da film nismo pogledali i da je zbog toga prerano izvlačiti zaključke a kamoli ga zabranjivati.

– Film nismo gledali ni ja, ni oni, ali generalno to jeste jedna ideja da se izvuče pozitivna epizoda po četnički pokret i da se to potencira. Sad, taj pristup je malo diskutabilan, ali oni imaju pravo da snime taj film jer je to istorijski događaj koji je pohvalan po Mihailoviće. Ali sama činjenica da se krenulo odatle može da izazove određenu sumnju.  Mislim da je film trebalo da se pusti, pa tek onda da pričamo o tome –  rekao je Šarenac za Danas.

On, kako je istakao, nema neku posebnu želju da pogleda taj film pošto pretpostavlja kakav je imajući u vidu seriju „Ravna Gora“, čiji je autor takođe Radoš Bajić, a koja mu se nije svidela.

–  Sigurno to neće biti film koji će govoriti o Višegradu u Drugom svetskom ratu nego su pošli od toga da ima jednu pozitivnu konotaciju po četnički pokret i to je u redu, ali ako se posle ne bavimo i ovim drugim stvarima onda možemo reći da postoji tendencija se to prikaže isključivo  pozitivno . U svakom slučaju zabraniti bilo šta je svakako prevaziđeno – zaključio je Danilo Šarenac.

Kako je došlo do „gluvih telefona“, odnosno vesti o otkazivanju, koja  je – pošto je procirkulisala medijima – demantovana, teško da ćemo saznati.

Mada možda ima rezona pomisliti da je i to deo  nekakve marketinške kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari