Radoš Bajićfoto Antonio Ahel/ATAImages

Povodom odluke Filmskog centra Srbije da srpski kandidat za Oskara bude film “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, koja je objavljena juče na sajtu filmskog centra Srbije oglasio se Radoš Bajić, autor filma “Heroji Halijarda” čije je ostvarenje bilo u konkurenciji sa još sedam filmova.

Saopštenje Radoša Bajića prenosimo u celini:

„Povodom odluke Filmskog centra Srbije i izbora srpskog kandidata za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film, na zahtev velikog broja medija dajemo sledeće saopštenje za javnost: Contrast Studios i autor filma “Heroji Halijarda” Radoš Bajić žele filmu “Što se bore misli moje” sve najbolje u pohodu na Ameriku.

Nama ostaje da sa ponosom, počev od 12. oktobra pozovemo naše gledaoce u Srbiji i Republici Srpskoj da pogledaju nas film i uvere se zašto su “Heroji Hsalijarda” najbolji domaći film”, navodi se u saopštenju.

Budući da je na sajtu FCS juče  objavljena samo štura informacija o tome koji će film predstavljati Srbiju u Americi, bez podataka o tome koji su sve filmovi učestvovali u konkurenciji, imena i prezimena članova komisije i obrazloženja, podsećamo da je prema Danasovim nezvaničnim saznanjima u trci za prestižni status nacionalnog kandidata za nagradu Oskar učestvovalo osam filmova.

To su Oluja“, Miloša Radunovića „Čuvari formule“, Dragana Bjelogrlića „Što se bore misli moje“, Milorada Milinkovića „Indigo kristal“, Luke Mihailovića, „Lost country“, Vladimira Perišića „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Heroji Halijarda“, Radoša Bajića i “Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića.

Na sajtu FCS juče je objavljeno: “ Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela odluku da јe naš kandidat za najveće priznanje za 2023. godinu film „Što se bore misli moјe“ reditelja Milorada Milinkovića“.

Film „Što se bore misli moje“ je istorijski triler koji plete priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu. Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Ove godine se beleži tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari