Milorad Milinković, reditelj srpskog kandidata za Oskara: Apsolutno nisam očekivao, evo nas sada u kancelariji slavimo 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Apsolutno nisam očekivao, saznali smo za to pre sat vremena, i evo nas sada u kancelariji slavimo“, kaže za Danas Milorad Milinković reditelj filma „Što se bore misli moje“, koji je srpski kandidat za Oskara.

Na sajtu Filmskog centra Srbije objavljeno je danas da je Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela odluku da јe naš kandidat za najveće priznanje za 2023. godinu film „Što se bore misli moјe“ reditelja Milorada Milinkovića.

Podsetimo, odluka o tome trebalo je da bude donesena 22. septembra, a kako Danas nezvanično saznaje u konkurenciji je bilo ukupno osam filmova – „Oluja“ Miloša Radunovića, „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, „Indigo kristal“ Luke Mihailovića, „Lost country“ Vladimira Perišića, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića i “Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića.

Članovi Selekcione komisije za odabir srpskog kandidata za Oskara nisu javno poznati.

Poznato je međutim da su neki od filmova, koji su bili u konkurenciji , kao što su “Čuvari formule”, “Da li ste videli ovu ženu? i “Lost Country”, stekli međunarodni prestiž učešćem i osvajanjem nagrada i priznanja na velikim i značajnim festivalima.

Film „Što se bore misli moje“ je istorijski triler koji plete priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Naslovnu ulogu kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, dok ostale role tumače Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Ove godine se beleži tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari