da li ste videli ovu zenuFoto: Non-Aligned Films/Promo

Američki magazin Varajeti objavio je prognozu za ovogodišnje nominacije za Oskare za najbolji internacionalni film, među kojima je i ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu?“.

Na 21. mestu Varajetijeve liste našao se srpski film „Da li ste videli ovu ženu?“. Podsetimo, u uži krug se bira 15 ostvarenja, te se ovaj domaći film u Americi kotira visoko.

O proceni Varajetija, producentkinja filma Čarna Vučinić izjavila je: „Juče nas je dočekalo ovo lepo iznenađenje i velika nam je čast što je naš film priznat u SAD. Tema našeg filma, koji se bavi sredovečnom ženom koja pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu, je nešto što dobro komunicira sa svetskom publikom i očigledno po Varajetiju ima potencijal da privuče pažnju i Američke filmske akademije. Nekoliko američkih distributera je takođe pokazalo interesovanje za film.

„Da li ste videli ovu ženu?“ reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića imao je svetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu.

Američka premijera filma održana je u MoMA muzeju i Linkoln centru u Njujorku.

Film je do sada prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nagrade u Bangkoku, Ženevi, Puli, Beogradu, Ohridu, Herceg Novom, Sopotu i drugim.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je osvojio već brojne nagrade

Na Festivalu evropskog filma na Paliću, film je proglašen za najbolji srpski film godine, priznanje koje su mu dodelili AFIFS i srpski FIPRESCI.

Poslednji put kada je Srbija imala film u užem izboru bilo je 2008. godine kada se u tadašnjem užem izboru od 9 filmova našla „Klopka“ Srdana Golubovića.

Kompletnom Varajetijevom tekstu možete pristupiti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari