Dve Zlatne arene za „Da li ste videli ovu ženu?” na 70. Pulskom filmskom festivalu 1Foto: PFF Promo

 

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojio je dve Zlatne arene za najbolju glumicu (Ksenija Marinković) i kameru (Marko Kažić, Aleksa Radunović i Milica Cimi Drinić) na upravo završenom 70. Pulskom filmskom festivalu u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Ksenija Marinković, glavna glumica u filmu i jedna od najangažovanijih glumica u regionu je povodom nagrade u Puli izjavila: „Sve je počelo 2017. godine kao kratki studentski film, a nakon pet godina pretvorilo se u film koji je stigao do festivala u Veneciji, do Njujorka, preko pola svijeta i sad je došao i kod nas, u Pulu. Presretna sam zbog svih nagrada koje su svi iz filma dobili, pa tako i zbog Arena koje smo dobili na ovom festivalu. Zahvaljujem se žiriju, ali veliko hvala i ovim divnim mladim ljudima koji su potrošili godine i godine i polako skupljali novac i napravili sjajan film ni iz čega.“

Marko Kažić, Aleksa Radunović i Milica Cimi Drinić su povodom priznanja za najbolju kameru rekli: „Ovaj film je važan zbog više razloga, ali pre svega zbog njegove društvene analize. Izrazito dobro pokazuje kako su određena društvena očekivanja nametnuta ženama uprkos njihovim željama. Zbog toga smo se svi povezali s likom Draginje. Pulski festival je oduvek bio jedan od najznačajnih filmskih festivala na našim prostorima i ova nagrada nas izuzetno usrećuje. Posebno nam je drago što smo zajedno kao tri direktora fotografije uspeli da doprinesemo ovoj priči svako na sebi poseban i drugačiji način.“

Podsećamo, svetska premijera filma „Da li ste videli ovu ženu?“ održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji gde je dobio specijalno priznanje za montažu.

Srpska premijera održana je na 28. FAF-u gde je osvojio Gran Prix „Aleksandar Saša Petrović“, a nakon toga su usledile nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku, za najbolji film na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, i nagrada za najbolji domaći film Asocijacije filmskih festivala 30. Palićkog festivala.

„Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković.

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Film je realizovan u produkciji Non-Aligned Films, Radio Televizije Srbije, Dinaridi i Fakulteta dramskih umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari