Pula

Hrvatska: Deca kupuju spid preko neta

Dvanaestogodišnja deca mogu iz svoje sobe da naruče drogu iz Kine i to se praktikuje u Istri, pogotovo u Puli, piše Glas Istre.

Prestao štrajk u Puli

S obzirom na to da su danas na račune Uljanikovih radnika uplaćene plate za juče, čime je prestao razlog organizovanja i sprovođenja štrajka započetog 22. avgusta, štrajkački odbor pulskog Uljanika donio je jednoglasnu odluku o obustavi štrajka, prenosi Al Jazeera Balkans.

Radnici Ugljanika nastavili štrajk

Radnici Uljanika iz Pule nastavili su danas štrajk izlazeći na treći dan na ulicu nakon što im uprava posle razgovora s Vladom Hrvatske nije poundila rešenje za isplatu plata, a protest će, zajedno sa radnicima 3. maja iz Rijeke, nastaviti u ponedeljak pred zgradom Vlade u Zagrebu, prenose danas mediji u Hrvatskoj.

Štrajk u hrvatskim brodogradilištima

Drugog dana štrajka u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, hrvatski premijer Andrej Plenković je ocenio da je situacija u brodogradilištima u ovom trenutku ključna privredna, socijalna i politička tema, istakavši da je Uljanik grupa privatna kompanija…

Pulu otvara film „Aleksi“

Filmski centar Srbije saopštio je danas da će ovogodišnji Pula Film Festival 14. jula svečano otvoriti film „Aleksi“ Barbare Vekarić sa Tihanom Lazović u glavnoj ulozi koji je rađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji.

Knjiga "Konstantinović.Hronika" na Sajmu knjiga u Istri

Knjigu „Konstantinović.Hronika“ (Dan Graf), biografiju autora „Filozofije palanke“ Radomira Konstantinovića, predstavili su na Sajmu knjiga u Istri njen autor Radivoj Cvetićanin, te Vlaho Bogišić, Milan Rakovac, Marija Mitrović i Aljoša Pužar.

Pula (4): Pisci mrze sve što nije pisanje

Ovde su harali Mleci, vukli su kamene klupe iz Arene u Veneciju (o, taj grad je i od moje i vaše krvi, od svetlog sjaja našeg borja, kostiju i biserja), ovde su Austrougari sazidali prvi pulski hotel, otmen, beli kao istopljeni šećer i postavili mali, škripavi tramvaj, čija je prva stanica bio upravo taj hotel, „Rivijera“.

Pula (3): Krhka poezija tame

Tokom popodneva sedimo na obali. Munja jednim drhtajem, odbljeskom sablje, deli nebo na dve kriške, kao belo voće što diše. Mene su ovde katkad boleli i prozori i noću cvileli kao škure.

Pula (2): Jeza prošlog vremena

Ovde su rimski imperatori milovali svoje naložnike (bela koža, providna, ljudsko meso tako blago, floralno da se činilo da se tokom ljubavi može zagristi, oči tajnovitije od ljubičica).

Pula (1): Bleda, meka, ćilibarska

Ovaj san o gradu prećutni je dogovor sunca i mora, neko šaputanje, vaganje čistog biserja nebesa što tone u crne usne talasa, koje obljubljuju morskog boga koga ne vidim, ali koji vidi mene.

Glogovcu nagrada u Puli

Velika Zlatna Arena za najbolji film 64. Pulskog filmskog festivala pripala je filmu »Kratki izlet« reditelja Igora Bezinovića, dok je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio Nebojša Glogovac za ulogu Vjeke Kralja u filmu „Ustav Republike Hrvatske“, Rajka Grlića.

Otvoren 64. Pulski filmski festival

Pulski filmski festival otvoren je 15. jula u Areni svečanim programom i tradicionalnim vatrometom, uz projekcijama filmova “Lavina” Stanislava Tomića i “ZG80” Igora Šeregija, koji su među rekordnih 16 hrvatskih dugometražnih ostvarenja u nacionalnom programu.

Massive attack: U ovome smo zajedno

Bristolski majstori muzike pod imenom Massive attack su na otvaranju “Dimensions” festivala još jednom pokazali koliko su harizmatični i koliko ostavljaju bez daha ma koliko puta ih slušali.

PrvaPoslednja