Lili GledstonImage: 792961698, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumica Lili Gledston mogla bi da uđe u istoriju Oskara ukoliko uspe kampanja da bude nominovana za glavnu žensku ulogu u filmu Ubistva pod cvetnim mesecom.

Naime, Variety je saznao da se planira kampanja po kojoj Lili Gledston ne bi bila nominovana za najbolju sporednu ulogu, kako se očekivalo, već najbolju glavnu žensku ulogu.

Ona bi tako postala prva autohtona stanovnica Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Indijanka, koja bi bila nominovana za Oskara.

Takođe, bila bi tek četvrta autohtona stanovnica bilo kog područja nominovana za ovu nagradu, nakon Merl Oberon (1935), Keiše Kasl Hjuz (2003) i Jalice Aparicio (2018).

Pored toga što nilkada nisu osvojile Oskara, autohtone stanovice iz Sjedinjenih Američkih Država nikada nisu bile nominovane ni za nagrade Udruženja filmskih glumaca niti Nagrade po izboru kritičara.

Predstojeći film Martina Skorsezea zasnovan je na knjizi Dejvida Grena, koja govori o istinitoj priči o masakru pripadnika plemena Osejdž tokom 1920-ih.

Lili Gledston dobila je ulogu nakon onlajn sastanka sa Skorsezeom

Skorseze je želeo da se fokusira na doživljaje iz ugla autohtonog stanovništva, a ovaj film je dobio ovacije na premijeri na Filmskom festivalu u Kanu.

Očekuje se da će biti jedan od najvećih „mamaca“ za Oskare i probaće da se takmiči u kategoriji najboljeg filma, režije i naravno uloga, a uz to verovatno i za adaptirani scenario, kostime, kinematografiju…

Film Ubistva pod cvetnim mesecom dolazi u bioskope 20. oktobra.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari