Svečana premijera filma „Što se bore misli moje” na Šumadija sajmu u Kragujevcu 1Foto: Promo

 

Svečana premijera filma „Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića, uz prisustvo glumaca i autorske ekipe, u okviru Dana kneza Mihaila u Kragujevcu, održaće se sutra, u petak, 15. septembra sa početkom u 20 sati u hali Šumadija sajma.

Film o najznačajnijem srpskom vladaru dinastije Obrenović, u organizaciji Doma omladine pod pokroviteljstvom grada Kragujevca biće premijerno prikazan u rodnom gradu kneza Mihaila.

– Grad Kragujevac je prepoznao značaj obeležavanja važnog datuma u srpskoj istoriji i na obostrano zadovoljstvo, dogovorili smo, da baš na godišnjicu rođenja najvećeg srpskog vladara, sa premijerom izađemo u njegovom rodnom gradu, rekao je za zvanični sajt grada Kragujevca, Milorad Milinković reditelj filma, ocenjujući „vrednom inicijativu jedne lokalne samouprave, da tako važan istorijski datum obeležava sa tako ozbiljnim konceptom”.

Milinković podseća da su rad na filmu o jednom od najznačajnijih vladara Srbije 19. veka, knezu Mihailu, počeli još 2021. godine a zbog kompleksnosti istorijske ličnosti i teme, potrajao je.

– Za mene je apsolutno fanatastična koincidencija da će premijera biti baš za 200. godišnjicu od rođenja i u rodnom gradu velikog kneza Mihaila, kaže reditelj filma za sajt kragujevačke Gradske uprave i ističe da je to upečatljiv detalj i za sam film „Što se bore misli moje” i manifestaciju „Dani kneza Mihaila”.

Uzbudljiv istorijsko-politički triler nosi naslov čuvene pesme „Što se bore misli moje” kneza Mihaila Obrenovića, a govori o neposrednim događajima koji su prethodili njegovom atentatu na Košutnjaku, 1868. godine.

Film je zasnovan na istorijskoj građi, a dubokim i višeslojnim dramaturškim pristupom, scenaristi Milorad Milinković i Dragoljub Stojković, daju svoje viđenje istorijskog događaja.

Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, a ostale istorijske ličnosti tumače: Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

Ranije predviđeno prikazivanje filma „Što se bore misli moje” u Zastavinoj bašti, zbog moguće kiše, premešteno je halu kragujevačkog Šumadija sajma. Ulaz na projekciju je slobodan.

Pre premijere u Skupštini grada Kragujevca biće upriličen prijem za reditelja i glumce filma „Što se bore misli moje” koji organizuju Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari