Radoš Bajićfoto Antonio Ahel/ATAImages

– Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom “Heroji Halijarda”, na kojem smo se mi ljubazno zahvalili jer naš film nije bio gotov. To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna, kaže Radoš Bajić ekskluzivno za Danas povodom medijske buke u Bosni i Hercegovini koja se podigla zbog prikazivanja delova ovog ostvarenja na 29. SFF-u u sklopu programa Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija“.

Problem je, kako navode mediji u BiH, to što se film bavi “promocijom četničkog pokreta”.

S druge strane Andrijana Copf, potparolka Sarajevo film festivala istakla je da ova manifestacija neće dopustiti da se na njoj promoviše istorijski revizionizam bilo koje vrste i da sadržaj koji je prikazan na festivalu nije bio dogovoren.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, istakla je Copf, ispred SFF-a.

Sama činjenica da se dešava promocija ovog ostvarenja je propust koji je iznenadio mnoge, piše portal N1 BIH.

Glumac i reditelj Radoš Bajić podseća za Danas da je već mnogo puta govorio o čemu je film „Heroji Halijarda“.

– Film je dosad videlo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. oktobra u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije video? Reč je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali – ističe Bajić.

On skreće pažnju da o tome postoje i stotine pisanih tekstova u medijima i da svake godine srpska vlada i Američka ambasada veoma svečano obeležavaju ovaj događaj.

– Film Heroji Halijarda niti učestvuje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem, prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji Telekoma koji je sa Contrast studiom producent filma. Pitam se šta bi se desilo da je zbilja prikazan ceo film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko delo, kakav je Halijard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju – kaže Bajić.

On ističe kako ni na koji način ne želi da ugrozi dobru reputaciju SFF-a.

– Magarac od komarca je napravljen tako, što se sve desilo u sklopu promocije Telekomove produkcije. U ovom programu je prikazano nekoliko serija i filmova i emitovan je trejler našag filma od oko tri minuta. Nama kao ozbiljnoj producentskoj kući nije uopšte bila namera da mi na bilo koji način ugrozimo dobar glas i integritet Sarajevo film festivala – naprotiv, o Festivalu mislimo sve najbolje, ali cela ova priča nema veze ni sa filmom ni sa filmskom umetnošću.

 

Gradonačelnica Sarajeva zatražila ostavku odgovornih

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je ostavku osobe koja je zadužena za deo programa u sklopu koga je prikazan trejler „Heroja Halijarda“ i na svom Fejsbuk nalogu napisala:
“Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi!
Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama.
Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom.
Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu, navela je, između ostalog, gradonačelnica Sarajeva.

 „Želeo bih da se poklonim na grobu Hajrudina Krvavca“

Radoš Bajić, prisetio se da je u Bosni i Hercegovini počela njegova glumačka karijera, da je vezan za ovu zemlju i grad.
– Sarajevo volim, Bosnu i Hercegovinu takođe, zvala se ona Republika Srpska ili Federacija. Tamo je pre 50 godina sa filmovima “Atentat u Sarajevu”, Vrhovi Zelengore”, “Partizanska eskadrila” – počela moja glumačka karijera. Nažalost, u Sarajevu nisam bio skoro tri decenije, i posle ovakve patološke ostrašćenosti – pitam se, da li će mi se ikada ostvariti želja da se poklonim na grobu velikom Hajrudinu Krvavcu – ispričao je za Danas Radoš Bajić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari