Petar Božović povodom predstojeće premijere filma Heroji Halijarda: “Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće” 1Foto : Contrast Studios

„Heroji Halijarda“ film reditelja i glumca Radoša Bajića, koji za ovo ostvarenje potpisuje i scenario zajedno sa Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem svečanu premijeru će imati 10. oktobra u mts dvorani dok će svoj bioskopski život započeti 12. oktobra, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u bioskopu “Roda”, gde je upriličena i novinarska projekcija ove ratne drame

Predočeno je i da su karte za premijeru u Beogradu rasprodate, da je tokom pet godina rada na filmu bilo angažovano 100 statista i preko 500 filmskih radnika, glumaca, koatura, umetničkih saradnika i ostalih članova filmske ekipe.

Glavna glumačka postava, izuzev Žarka Lauševića, koji je igra naslovnu ulogu, na jučerašnjoj konferenciji za medije je ispričala šta za njih znači rad na ovom projektu i na koji način su izneli likove koje su tumačili.

Velikan srpske glumačke scene, Petar Božović, poručio je da je presudan razlog zbog kog je prihvatio angažman u filmu “Heroji Halijarda”, uz njegovu tematiku, bio taj što je celog glumačkog života želeo da odigra ulogu bez teksta, kao i da  ga je film emocionalno potresao – do suza.

– Gledajući ovaj film isplakao sam se kao nikad u životu. Zato što sam video istinu, koja nam je do sada davana u parčićima, bojeći svako parče onako kako su oni koji su bili na vlasti hteli. Treba čuvati ono za šta su ginule generacije vekovima, a “Heroji Halijarda” će reći sve. – primetio je Božović.

On je dodao i da ga je začudilo što film Heroji Halijarda nije izabran za domaćeg kandidata za Oskara.

– Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće. Čak sam i sanjao da je ovaj film dobio tu nagradu. – kazao je Božović dodajući da Radošu treba čestitati na velikom poduhvatu, a siguran je i velikom uspehu.

– Od filma “Marš na Drinu”, koji govori o tragediji našeg naroda u Prvom svetskom ratu, ovo je drugi film koji obrađuje Drugi svetski rat. I to tako da naša deca saznaju sve ono što nemaju u današnjim udžbenicima istorije – poručio je Petar Božović.

Petar Božović povodom predstojeće premijere filma Heroji Halijarda: “Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće” 2
Foto: Contras Studios

Radoš Bajić, zahvalio se svima koji su mu omogućili da realizuje, kako je on to rekao – projekat koji se u karijeri nekog autora dogodi samo jednom.

– Nemam na šta da vam se požalim, samo mogu ponosno da se zahvalim svima koji su verovali u “Heroje Halijarda”. Miran sam i veoma srećan i zadovoljan. Raduje me što u Srbiji imamo publiku koja želi da vidi ovaj film, na isti način na koji smo ga i mi doživeli, a tome u prilog govori i rasprodata premijera u Beogradu – rekao je Radoš Bajić dodajući da je imao izuzetne kolege koautore i saradnike, čija je imena i prezimena iredom naveo.

– Možda u Holivudu, u pogledu vizuelnog doživljaja i specijalnih efekata, postoji nešto bolje, ali i ljudi iz holivudske produkcije koji su videli ovaj film, odali su nam priznanje na onome što smo uradili – rekao je Radoš Bajić, napominjući da su iza projekta “Heroji Halijarda” godine rada i hiljade pređenih kilometara bez ijednog incidenta.

Takav uspeh je, kako je rekao, moguć samo zahvaljujući tome što u njegovoj ekipi nije bilo slabe karike.

Čubrilo Čupić, koji debituje u ovom filmu rekao je da je isprva pročitao samo svoje replike i da je bio zadivljen likom dečaka koga će igrati, a zatim i scenarijem koji je na njega ostavio snažan utisak. Posebno je istakao saradnju sa Žarkom Lauševićem.

– Svi znamo da je on velika faca, ali takav je i van kamere i time sam se najviše oduševio. Ispred kamere se to samo od sebe dešava a iza kamere, ta njegova mirnoća i otvorenost za saradnju, spremnost da uvek popriča sa mnom da me posavetuje, to je za mladog glumca koji ulazi na tako veliki set dragocen oslonac. I, hvala mu na tome – rekao je Čubrilo Čupić.

Glumac Nikola Rakočević rekao je da Heroji Halijrda prevazilaze okvire ratne drame.

-Ja verujem da bi ovo moralo i trebalo da bude antiratni film i mislim da je to ideja autora. Govorimo o ratu ali bi trebalo da bude antratni film isto kao što bi vojsci trebalo da bude zadatak da nikad ne dođe do rata i da obezbedi mir. Tako verujem da bi i ovaj film trebalo da nam pomogne da nikad više ne dođemo u takvu situaciju – poručio je Nikola Rakočević.

On je dodao da u ovom ostvarenju sve istorijske događaje, ratne i političke sukobe gledamo kroz porodicu Jović, odnosno, kako neki događaji o kojima čitamo u knjigama utiču na običnog malog čoveka, na majku, na ćerku, na brata i šta se dešava u jednoj srpskoj porodici tako da je, svakako,  ovaj film i porodična drama.

Glumica Nela Mihailović koja igra majku i koja je ovaj lik u svom opusu često tumačila kazala je da je možda u ulozi Dušanke Jović, majke, utkala sve te prethodne koje je odigrala.

– Tako zahtevno napisana Dušanka je zapravo arhetip srpske majke. Brižne, požrtvovane izdržljive, snažne, jake i nežne, i grube, i hrabre u toj njenoj grčevitoj borbi da sačuva svoje ognjište i da sačuva svoju decu. Radoš je napisao Dušanku, na papiru je stvorio taj lik, a na meni je bilo da je oživim – kazala ekla je Nela Mihailović dodajući da između nje i Radoša postoji veliko profesionalno poverenje i da je vrlo pažljivo slušala njegove indikacije i pustila da je vodi kroz celu priču.

– Na meni je bilo da upotrebim svo svoje glumačko, i čini mi se životno iskustvo koje imam, jer na kraju krajeva, i sama sam majka i da taj lik odigram sa dubokom, snažnom emocijom i gotovo dokumentarno. Zato je ona toliko zahtevna, toliko teška. Koliko smo u tome uspeli procenjivaće publika. Ona jedino ima prava na to – zaključila je Nela Mihailović.

Sinopsis  : Heroji Halijrda  

Film Heroji Halijrda je inspirisan istorijskim događajima
Kako navodi autor to je do sada neispričana ratna priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti…
U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“. U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Glumačka ekipa
Kosta Jović – Žarko Laušević
Deda Miloš Jović – Petar Božović
Zvonko Vučković – Radovan Vujović
Dušanka Jović – Nela Mihailović
Mirko Jović – Nikola Rakočević
Edvard Volš – Steven William Moore
Ilija Jović – Čubrilo Čupić
Radmila Jović – Teodora Dragićević
Sreten Jović – Vučić Perović
Milica Jović – Nina Nešković
Predrag Raković – Milan Vasić
Džordž Musulin – Nikola Kent
Draža Mihailović – Nebojša Ljubišić
Kristofer – Paul Cless
Miladin Brkić – Jovo Maksić
Gojko Ludi – Radoš Bajić

Ostale uloge: Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Branislav Lečić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Skot Aleksander Jang, Adam Devenport, Karl Varton, Kevin Klark i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari