Petar Božović povodom predstojeće premijere filma Heroji Halijarda: “Kada sam čuo da nije predložen za Oskara, pitao sam se da li je moguće”

Ostavite komentar


  1. Ovo je zaista neverovatno, da posle pobede nad Hitlerom na strani saveznika, četnici ne dobiju još i Oskara za svoje doprinose. Ali sve je to lepo još Orvel objasnio…

  2. E moj Božoviću. Nedaju govnjavi komunistički sinovi i unuci da istina izbije na videlo.Doći će kraj i njihovoj tiraniji.

  3. Logiski se namece produzetak- „Heroji Blajburga“-verovatno u koprodukciji. Zavrsnicu trilogije, zarad kompletiranja tragedije, da cini „Heroji Milosrdnog andjela“, cisto zbog hronologije gledanja u nebo

  4. Au, Pero, jesi li se stvarno isplakao ili ti kanula suza onako, takoreći ni zbog čega, kako se to dešava ljudima u tvojim godinama?

  5. Film je bitan za domace stanovnistvo. Obradu drugog svetskog rata je svet odavno obavio.

  6. Nemoćna je istorijska pravda u Srbiji i rehabilitacija JUVO iz tri razloga.
    Srbija se nije oslobodila komunizma a potomci titoista su u svim partijama i organizacijama. Četnici asociraju na monarhiju a monarhija je neprijatelj sistemaša i levice.
    Eks Ju države su antisrpski nastrojeni a četnici su im trn u oku, najviše zbog zločina crvenih četnika devedesetih.

  7. Potomci fašističkih kolaboracionista, gibaničara spretnih u rukovanju kamom, domaćih izdajnika i putnika sa aerodroma u Nikšiću 1941, misle da jednim opskurnim filmom promene istorijske činjenice.
    Priznajem, hrabriji ste od vaših predaka.

  8. Ono što je bila Leni Riefenstahl u naci Nemačkoj, to je Radoš Bajić u današnjoj Srbiji, s jednom bitnom razlikom – Leni je imala talenta i uvela neke revolucionarne tehnike snimanja u filmskoj umetnosti…

  9. Sledeći film ove producentske ekipe biće kako četnici oslobađaju Beograd

  10. Dok ste čekali američke padobrance, koji su nas uspešnije bombardovali u tzv. savezničkom bombardovanju nego Nemci, vreme ste skraćivali skraćujući rodoljubive antifašiste za glavu.
    Mom dedi, prvoborcu i antifašisti, oduzeli ste život dok je jurio one sa kojima ste se slizali toliko, da ste nosili slične crne košulje, ukrašene mrtvačkim glavama na uniformama, kapama i zastavama.

  11. Čitam komentare i vidim da se još javljaju potomci komunista.Gde vam je bratstvo i jedinstvo,od srpske nacije ste napravili jos tri,sve ste bitke izgubili i jos imate obraza da se javite.Doduse niste baš sve bitke izgubili,sačuvali ste privilegije i vile na Dedinju!

  12. U jesen zimu 41/42 Pavle Djurisic pise Drazi koliko su PO Crnoj Gori Bosni I Sandzaku zatrli muslimanskih sela ,koliko pobili djece,zaklali Zena I staraca a odgovori Cice na Bajove izvestaje glasi,doslovce ….. ZLATILO IM SE !

  13. Ceo svet odrekao se komunizma,samo ga jos Srbija slavi.Bas smo za posmatranje.

  14. Partizani spasili 2.500 savezničkih avijatičara u toku rata. Četnici se setili da spasavaju tek kadf su videli da njihove nacističke gazde gube rat, pa da se ukrcaju u voz.
    Ima dokumenata amaričkih o tome (vidi net i kataloge Kongresne biblioteke u Vašingtonu)
    Pavelić početkom 45-te naredio da ustaše i domobrani prime njihove saveznike četnike bežanijske kolone ka zapadu (ima naredba u Muzeju i ima na net-u)
    Pa, ko voli nek izvoli.
    To se u svetu dobro zna.

  15. Zivim i nadi da ce se Srbi jednog dana izmiriti, i gledati u napred, a ne u nazad. Partizani i cetnici. Zvezdasi i partizanovci. Ovi i oni.
    Citajuci komentare vidim da nam nema nade.

  16. Unuk poginulog partizans@

    A meni su Hinko Majer i Stevan Borota(„narodni heroji”) streljali dedu 1941 kad se vraćao posle ,zajedničke,bitke za Šabac u jesen 1941. Ni Ub ni Valjevo SUBNOR nisu mi dali odgovore,nego samo prebacivali jedni na druge da tamo pitam. I šta ćemo sad?

  17. Zato nam je zemlja ovakva, kakva je !!!
    Prokletstvo i dalje traje, da braća iz iste kuće idu u dve različite vojske, da su na krv i nož, da se dele, sude, odriču jedni drugih… Ova zemlja treba da nestane, da nas nema… Zato nas gazi, ubija, ruši, otima, ko stigne…
    Koje kude SRBIJO !?!?!?!

  18. Najkraće moguće!
    1) Radoš Bajić po ko zna koji put zaobilazi istorijsku istinu i više nego na puškomet – nit je „Operacija Halijard“ „jedan od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima“, nit je „najveća operacija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva“, nit su tada (avgust/septembar 1944) „SAD i saveznici podržavali“ JVuO i četnike;
    2) „Operaciju Halijard“ je organizovala američka OSS (preteča CIA-e) sa pukovnikom Mekdauelom na čelu, a četnici su bili samo „izvođači radova“ (izgradnja improvizovanog arodroma u Pranjanima /i kod Kosjerića i Doboja/) – cilj operacije je pre svega bila evakuacija svezničkog osoblja iz raznih misija po Srbiji: evakuisano je 225 članova misija i 29 vazduhoplovaca (u još tri kasnije operacije sa drugih mesta spašeno je 95, 23 i 60 vazduhoplovaca);
    3) „Bezbednost“ operacije od Nemaca je, uz posredovanje Milana Aćimovića, pukovnik Mekdauel dogovorio na dva sastanka sa Dražom Mihailovićem i Nojbaherovim izaslanikom majorom Vermahta Šterkerom – Vermaht nije intervenisao, nije ometao „Operaciju Halijard“!
    4) Od 1943. do kraja rata jedinice partizanske NOVJ spasile su 1.585 američkih, 267 engleskih i 1.222 drugih savezničkih vazduhoplovaca (Kanađana, Francuza, Poljaka, Jugoslovena i drugih), dakle ukupno 3.074 pripadnika savezničke avijacije. U ovaj broj nisu uračunati spašeni vazduhoplovci u zajedničkim partizansko-savezničkim operacijama preko Visa!
    5) Literatura o “Operaciji Halijard” (van arhiva) ima desetak bibliografskih jedinica!

  19. Pa ti cetnici umalo ne zaklase mog tada 16 godisnjeg oca, iz razloga da ga ne bi partizani regrutovali, a moje dedove komuniste postreljase na Banjici….zlotvori sa kokardama

  20. Pa nije moguće, naravno da nije. Draža je dobio odlikovanje za tu akciju i to je to. Ne može to biti abolicija za sveukupni doprinos ratnim naporima nacističke Nemačke u drugom svetskom ratu na ovim prostorima. To je de-facto veleizdaja i tu nema priče. Radoš Bajić i njegove četničke romaneske, hajte molim vas gospodine Božoviću ne kvarite svoju veličinu uzaludu.

  21. Могући сценарио јесте да је амбасадор Хил ургирао- утицао, како год, на одлуку. Ако би Америчка јавност сазнала за помоћ коју су Срби пружили, почело би постављање питања о Америчкој политици према Србији па и о бомбардовању, као и многа друга питања.

  22. Jedva cekam da vidim fim i onda donesem zakljucak.Sto se tice istorije-Tito i Pavelic slave i na onom svetu.Pavelic kamom a Tito pamecu pobili i pobedili Srbe.Tito je uspeo i vise nego Ante,uspeo je da Srbi ubijaju Srbe.Stoji cinjenica da su komunisti posle ustasa ubili najvise Srba.Amin.

  23. Године 1948. амерички председник постхумно је одликовао Дражу Михајловића легијом заслужних, у знак захвалности због спашавања америчких пилота оборених на овим просторима у Другом светском рату.

  24. Eee moj Božoviću kada bi se posavetovao malo sa nekim pravim istoričarem ne bi tako lako suzu puštao. Radoš se i ne može pohvaliti velikim znanjem iz istorije. Da četnici su spasili 500 pilota ali nisu imali odakle da ih transportuju do saveznika jer nisu imali ni jedan aerodrom pod svojom kontrolom. Pa su zbog toga Amerikanci poslali svoju grupu koju je predvodio major Muslin(srpskih korena) a koja je pilote prebacila do partizanske oslobođene teritorije u Crnoj Gori i sa aerodroma u Beranama prebacili većinu pilota do Italije. Manji broj se odlučio na prebacivanje do obale,zbog rizičnosti operacije, i prebacio brodovima do Italije. Božoviću jel ima nešto od ovoga u filmu?Nema? Pa možda zato nisu hteli da se blamiraju pred američkom publikom jer je film samo malo inspirisan istorijskim događajima a više istorijskom revizijom.

  25. Vidim po komentarima da se javljaju sve potomci komunista , nema bojazni sigurni ste u stanovima u koje ste uselili od 44 i 45 .
    Sve Jugoslavije su se raspale zbog vaših lagodnih života , komunistička ideologija neda da ista istinito ispliva na površinu , vama ni Trumanovo posthumno odlikovanje Generalu Mihailoviću ništa ne znači !
    Zlato od te Kraljevine Jugoslavije ste trošili nemilice , pripisivali ste to pod privredni razvoj ,od početka 70 ste se zaduživali !
    Narod u Srbiji je svestan i zna istinu ,ne možete sakriti to što ste satirali srpstvo 80 godina i više , neće Srbin da bude sluga odan je samo krun

  26. Ponovo je na delu srpska tradicionalna infantilnost, koja nas košta uticaja koji smo mogli da imamo do danas i budućnosti na kraju krajeva. Dakle, Srbi vide pravdu samo iz svog ugla, nikako šire, a kad steknu utisak da je BAŠ NJIMA naneta nepravda gube svaki osećaj za sopstvenu odgovornost. To je praćeno kompleksima koji ih dovode u iluziju da su Bogom dani. Često je uzrok tome nedostatak obrazovanja i kontakta sa sredinama izvan granica Srbije.
    Na temu četnika, DA, pokrenuli su borbu protiv okupatora, DA, nisu se izborili za Čerčilovu naklonost, DA, dovedeni su u situaciju da nemaju drugog izlaza nego da sarađuju sa okupatorom, ali, DA, mnoge četničke jedinice su vršile zločine i DA, jesu ušli u završni stadijum rata kao nemački kolaboracionisti. To je neizbrisiva činjenica. Svaka diskusija o ovome je poželjna, ali i svaka mora početi i završiti se činjenicom da su četnici izgubili rat zajedno sa Nemcima. Kukati nad tzv. nepravdom je bespredmetno. Nisu jedini kojima je istorija nanela nepravdu. A da su bili 100% ispravni – naprosto NISU.

  27. G-dine Pogled sa Rtnja, Trumanovo odlikovanje Draži Mihailoviću 1947. je nepostojeće – Truman jeste odlikovao Dražu, ali ga Senat, na osnovu Matesonovog izveštaja o četničkim ne/delima (između ostalog, i o pljačkanju i ubistvu dvadesetak savezničkih vazduhoplovaca), nije odobrio, pa je ‘predmet’ stavljen ad acta… Valjda je jasno da su i dodeljivanje ordena i njegova ‘revitalizacija’ pre desetak godina iz političkih razloga!

  28. Udavićete se roneći za istinom. Zar vam Vučić, Palma, Dačić, Žeks, Mića Megatrend, Mića Struja, JK, JJ, Ceca… nisu svedoci ISTINE? Šta hoće te više?
    Proslavite svoje istine na divljim splavovima, iščešeni slepci!

  29. Глупи амери и назови енглези су нам се срдачно захвалили ( бомбардовањем ), што смо се као народ жртвовали спасавајући њихове пилоте. У памет се дозовите Србски народе крајње је време да научимо лекције из историје како не би нестали као народ.

  30. Ovaj Radoš uporno promoviše četništvo, najgore što u tome uspijeva, a onomad glumio u partizanski eskadrila, tako se mijenjaju kape

  31. Kuku ti je nama koliko i danas u Srbiji ima komunista. Jaoj oni ce nas sve unistiti. Citam ove komentare i muka mi je. Deca ce morati da mi pobegnu odavde da bi mogli da zive normalno jer komunisti ne vole Srbe i stalno ce nam praviti probleme.

  32. A što bi gledali film, kad znamo šta je bilo? A šta će biti, još se ne zna; utvrdjujemo gradivo za buduća pokoljenja.

  33. Film gledao nisam..sli koliko sam shvati on upravo i govori o tome o čemu svi vi…i jedni i drugi..pišete. Niste ga još ni pogledali..

  34. Čitam komentare i žao mi… istinski. Koliko je ovaj , a sve jedan isti narod , ma šta narod, familije su podjeljene, bezmalo 80 godina nakon tog rata. Slično je i u CG. Još je užasno živa ta stravična podjela na partizane i četnike iz rata. Jezivo je koliko smo zatrovani mržnjom i zastrašujće koliko primitivni.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.