Bivša ambasadorka Branka Latinović: Eskobar je poručio da pitanje KiM ne treba izjednačavati sa Krimom 1Foto: N1

„Najvaći utisak iz intervjua zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara televiziji N1 je da pitanja Kosova i Metohije i Krima ne treba nikako povezivati i izjednačavati.

To je vrlo snažna i jasna poruka da se u budućim mirovnim pregovorima o Ukrajini pitanje odnosa između Beograda i Prištine neće naći na stolu u kontekstu nekog mogućeg dila, vezanog za Krim“, ističe za Danas bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS Branka Latinović.

Ona podseća da je većina analitičara do sada, pre invazije Rusije na Ukrajinu smatralo da je moguć neki dogovor između Rusije i SAD, a u kontekstu Krima i Kosova i Metohije. Vezano za mogućnost prihvatanja jednog ili drugog rešenja, koje bi se izjednačavalo.

“ Mislim da je večerašnja izjava Eskobara jasno demantovala sve takve moguće opcije i da će Evropa žuriti da pitanje KiM reši na način koji će biti samostalno rešenje, pre svega u kontekstu jačanja regiona i onoga što je jedan, ja bih rekla slobodno, jači, zahuktaliji odnos EU prema regionu Zapadnog Balkana u celini“, napominje sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima Eskobar je izneo i jedan malo svežiji pristup vezan za ovo što se sada dešava na severu Kosova i Metohije. A to je, kako kaže, da moguća eskalacija sukoba nije samo pitanje koje se tiče Beograda i Prištine, nego da to treba gledati u snažnom regionalnom kontekstu. Odnosno da bi svako eventualno zaoštravanje moglo imati dalje konsekcvence i na druge države u regionu, baš zbog osetljivosti pitanja.

„Eskobar je izrazio i visok stepen razumevanja za srpsku zajednicu na Kosovu i evidentno je da međunarodna zajednica, SAD i KFOR kao odlučujuća vojna snagu na terenu ne žele nikakvu militarizaciju u kontekstu iznalaženja i smirivanja situacije. To se i vidi iz ovoga što se dešava poslednjih dana, odnosno KFOR je jasan u ocenama i izjavama i uzdržan u kontekstu mogućih konkretnih koraka. Jak je naglasak na integracijskim procesima u regionu između samih subjekata i povezanosti sa Evropskom unijom“, ističe bivša ambasadorka.

Prema njenim rečima možda je dobra strana to što će se Brisel i SAD jače, intenzivnije i dinamičnije angažovati u svemu ovom, vezanom za eskalaciju nesuglasica na Severu Kosova.

„Govoreći o ZSO Eskobar je stavio akcenat na jačanju poverenja, uz napomenu da će oni insistirati da se uspostavi dijalog između srpske zajednice na severu i vlasti u Prištini. Da Srbi ne budu samo predstavljani u parlamentu sa deset poslanika Srpske liste i jednim ministrom, nego da se otpočne jedan dijalog srpske zajednice i predstavnika vlasti u Prištini. Dakle akcenat je na otpočinjanju izgradnje poverenja, koje je vrlo upitno u svim segmentima“, navodi sagovornica Danasa.

Latinović primećuje da je Eskobar bio uzdržan po mnogim pitanjima ,ali da se trudio da bude vrlo objektivan. Zato je , kaže značajno njegovo objašnjenje da su SAD garant bebednosti na Kosovu. Tu je mislio na sve koji žive na Kosovu, a ne samo na albansku stranu.

„To je bio jedan vrlo izbalanisran pristup problemima“, zaključuje Branka Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari