Momčilo Trajković: Zalažući se za ZSO, Beograd radi na stvaranju nezavisnog Kosova 1foto FoNet Aleksandar Barda

Svakodnevnim zalaganjem za Zajednicu srpskih opština (ZSO) Beograd se zapravo zalaže za stvaranje nezavisne države Kosovo, smatra Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma, dok Isak Vorgučić, direktor Radio Kim, kaže da politika prema Srbima nikada nije bila lošija nego u ovom trenu, kada su na vlasti Aljbin Kurti i Vjosa Osmani.

Komentarišući godišnji izveštaj UNMIK-a, koji je danas predstavljen tokom sednice Saveta bezbednosti UN, Vorgučić je ocenio da UNMIK balansira između dve strane i ne želi preterano da se zameri Albancima, jer radi na Kosovu.

Momčilo Trajković je saglasan.

„Međutim, ispod te kamuflaže se dešavaju stvari koji su pogubne za Srbe. Ne možemo biti zadovoljni delovanjem UNMIK-a jer on je smanjio svoje delovanje, a u pitanje se dovodi Rezolucija 12:44. Ta rutina samo odgovara onima koji u njoj učestuvju, i Vučiću, i kosovskoj strani. Obe šalju poruke domaćoj javnosti, a naročito naša – kako bi primirila katastrofalno stanje koje je stvoreno oko KiM i politike koja je poražena“, ocenio je Trajković, prenosi N1.

Komentarišući Vučićevo izlaganje, rekao je da predsedniku Srbije nije stalo „šta će ko tamo da kaže, već kakvu će poruku da prenese domaćoj javnosti“.

„Nijedna vlast se nije lošije odnosila prema Srbima“

Isak Vorgučić kaže da UNMIK i predstavnici međunarodne zajednice preko svojih ambasada svejedno znaju u kakvoj su krizi ljudska prava na Kosovu i Metohiji.

„To što predsednica Osmani govori (da je Kosovo mlada republika u kojoj se poštuju ljudska prava) ne može biti dalje od istine. Imali smo progon odmah posle 1999, pa onda 2004, a naročito od dolaska na vlast Kurtija i Osmani imamo užasnu retoriku koja je usmerena prvensvetno na Beograd, ali obuhvata sve Srbe. Tu su i akcije na terenu, povećanje bezbednosnih snaga na severu, hapšenja 25 godina nakon rata zbog navodnih ratnih zločina, eksproprijacije zemljišta… Pritisak postoji i nijedna vlast se lošije nije prema Srbima odnosila“, rekao je Vorgučić i dodao da se mnogi iseljavaju.

Od predsednika Vučića smo prošle godine čuli o 10, 11 odsto Srba koji su otišli sa Kosova, a Trajković kaže da ključni problem jeste perspektiva.

„Niko ne nudi perspektivu, svi posmatraju kako taj narod polako nestaje. Kurtijeva politika direktno radi na tome, da smanji broj Srba i učini ih beznačajanim. U tom kontekstu treba posmatrati i Zajednicu srpskih opština (ZSO). Plašim se da će, kada dođe tren da se ona formira, prestati uslovi da do toga dođe, ili da će se ona samo tako zvati, a tu će biti sve više Albanaca“, ocenio je.

„Kurtijeva politika militantna i surova“

Kuritije politika je militantna, surova i ono što je uradila na Kosovu može se uporediti sa krajnjim ekstremizmom, dodaje.

„To nije antisrpska politika, nego čak antisrpstvo. On će uvek tražiti dalji egzodus srpskog naroda. Niko toj politici ne staje na put. S druge strane je nemoćna srpska politika koja je iza sebe ostavila ruševine i narod se našao u pravoj katastrofi“, ocenio je Trajković.

„Međunarodna zajednica će insistirati na Banjskoj“

S ozbirom da je tema svakog sastanka slučaj Banjska, Vorgučić kaže da u srpskom pravnom sistemu vrlo bi bilo teško da se taj slučaj razreši.

„Koliko sam upoznat, međunarodna zajednica nastaviće da insistira da se ono što se desilo u Banjskoj istraži i da se odgovorni kazne. To je vrlo jasno. Danas smo čuli da je Vučić osudio Banjsku na sednici, ali to nije dovoljno. Plašim se da odgovorni propadaju nezvaničnim centrima moći u Srbiji i da će organima gonjenja biti teško da ih privedu pravdi“, ocenio je.

„Srpska politika na Kosovu izgubila, jer je jedan čovek sve preuzeo na sebe“

Trajković kaže da su Srbi na KiM „zapetljani kao pile u kučini“, jer Srbija nema strategiju.

„Ona je ostavila taj narod i oduzela mu intrumente da se brani. Vlast iz Beograda pokušava da izmanipuliše javnost kako nije odgovorna za ulazak Kosova u Savet Evrope. Nešto najgore što sam čuo da kaže predsednik jeste da kaže da su ga međunarodni faktori prevarili. Time je priznao odgovornost za ono što je uradio. Kako je moguće da srpska strana ispuni sve iz Briselskog sporazuma, a da u međuvremenu čeka i posmatra kako Priština ne izvršava jednu obavezu?“, pita se.

Odgovara – moguće je tako što je jedan čovek preuzeo na sebe svu vlast i sve odluke.

„Pitanje Kosova ne može da rešava jedan čovek, pa bio i najpametniji na svetu. To je pitanje za institucije sistema“, rekao je Trajković, dodavši da na danas održanom okruglom stolu „Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje“ niko od vlasti nije prisustvovao, jer „oni ne žele da čuju drugačije mišljenje“.

„ZSO je spas, ali za Beograd“

U Beogradu se Zajednica srpskih opština prikazuje kao spas, a Vorgučić (koji živi u Gračanici) kaže da je i sama ideja svojevremeno potekla iz Beograda, da Srbi sa KiM nisu konsultovani.

„Ona je verovatno spas za Beograd koji bi mogao da predstavi kako su Srbi dobili nešto, a dali su da se integriše policija, sudstvo i opštine na severu. Prištini bi bilo u interesu da Srbe na taj način potpuno i formalno integriše u kosovski sistem. Ali Priština ne želi da Srbi budu uokvireni u jednoj organizaciji koja bi zastupala njihove interese. Sve akcije koje sprovode imaju za cilj da se većinski srpske opštine oslabe, da Srbi izgube strpljenje i odu, te da se obesmisli ideja ZSO“, rekao je Vorgučić.

Trajković zaključuje da bi ZSO trebalo da posluši albanskoj strani da tri poslednje institucije – zdravsto, obrazovanje i kulturu – na prikriven način integrišu u kosovski sistem, te da kada se formira ZSO Srbija više neće imati ingerencije na Kosovu.

„To je poruka da Srbija radi na stvaranju nezavisne države Kosovo. Svakodnevno zalaganje za ZSO, znači da će Kosovo konačno biti nezavisno“, podvukao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari