Boban Stojanović: Odluka Ministarstva o DS bi smirila tenzije 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Mislim da bi odluka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave trebalo da stavi tačku na sukobe različitih opcija u Demokratskoj stranci, kaže za Danas politikolog Boban Stojanović.

Jedna opcija se, eto, „odmetnula“, održala nekakvu skupštinu i sada želi da preregistruje ovlašćeno lice i time faktički preuzme upravljanje strankom. Međutim, upravo bi završetak tog upravnog postupka kod Ministarstva trebalo da stavi tačku na to i da se u tom momentu makar deo Demokratske stranke „smiri“, kaže Stojanović, odgovarajući na naše pitanje šta bi odluka nadležnog Ministarstva o tome kome pripada „pečat“ Demokratske stranke značila za tu partiju i za opoziciju uopšte.

Stojanović takođe poručuje: „Pretpostavljam da će odluka koju će Ministarstvo doneti biti takva da će Zoran Lutovac ostati ovlašćeno lice i da će skupština koja je održana biti proglašena nelegalnom i tom smislu bi trebalo da ovoj drugoj frakciji apsolutno ‘veže ruke’, da se donekle smanje tenzije, smire razlike. Eventualno bi različite opcije unutar DS mogle da pokušaju da nađu zajednički jezik, mada je veliki deo tih ljudi oko Branislava Lečića isključen, pa verujem da će većina njih i napustiti stranku.“

Dejan Bursać, istraživač saradnik u Institutu za političke studije, konstatuje za Danas da borba za „pečat“ Demokratske stranke „znači samo dalje osipanje ionako malobrojnih glasača DS-a i generalno dodatnu eroziju poverenja u posvađanu opoziciju“.

– Suštinski ne znači mnogo, znači samo dalje osipanje ionako malobrojnih glasača DS-a i generalno dodatnu eroziju poverenja u posvađanu opoziciju. Suštinski ne znači mnogo, DS već dugo ne može da mobiliše glasače samostalno, ali sukobi u toj stranci stvaraju sliku haosa i nekompetentnosti u opoziciji, smatra Bursać.

Podsetimo, glumac i demokrata Branislav Lečić je proglasio pobedu na izborima u DS-u krajem septembra, koji su, kako tvrdi grupa izbačenih članova stranke, organizovani neposredno i na kojima su pravo glasa imali oni koji su platili članarinu.

Prema tvrdnjama Lečićevog tima, izlaznost je bila preko 72 odsto, a glasali su članovi iz 105 opštinskih odbora stranke, više od 4.500 ljudi. Te izbore ne priznaje ranije izabrano rukovodstvo stranke na delegatskoj Skupštini, održanoj 2018, na čelu sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem.

Oni tvrde da su upisani kao birači i članovi drugih stranaka, kao i da formalno izbori po statutu nisu mogli biti raspisani na taj način, bez odluke predsednika, pečata i većine u Glavnom odboru. Lutovac je poručio da je „Lečić postao lider isključenih članova stranke“.

Lečić je potom 5. oktobra predao Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave zahtev za upis u Registar političkih stranaka. Ministarka Marija Obradović je nedavno izjavila da Ministarstvo trenutno nema dovoljno činjenica na osnovu kojih bi moglo da utvrdi ko je zastupnik DS-a i zatražila je i izjašnjavanje pravnog tima Zorana Lutovca.

Oprečne tvrdnje

Branislav Lečić za Danas navodi da će krajem ove sedmice, u četvrtak ili u petak, dostaviti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave „materijalne dokaze Statutarne komisije DS-a o nepočinstvima koje je Lutovac činio prema sopstvenoj stranci“.

On, takođe, tvrdi da je Ministarstvo „uzelo na sebe prerogative i sudske vlasti, koje mu po zakonu ne pripadaju, jer je deo izvršne vlasti“. S druge strane, Zoran Lutovac je za naš list nedavno poručio: „Jedina zakonita odluka koju Ministarstvo može doneti jeste odbijanje zahteva bivših članova DS-a.“

Prema mišljenju Lutovca: „Očigledno je da režim u društvu koje rapidno tone nije smeo da učini tako opasan presedan i upiše isključenog člana kao novog predsednika stranke.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari