Boris Tadić za Danas: Vlast neće reagovati na štrajk Marinike Tepić, ona će samo urušiti svoje zdravlje 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Podržavanje ili ignorisanje štrajka glađu je podržavanje ili ignorisanje ugrožavanja nečijeg života. Vlast na to svakako neće reagovati i zato pozivam Marinku Tepić i ostale koji štrajkuju glađu da ne nastavljaju sa tim vidom protesta i da čuvaju svoje zdravlje“, kaže za Danas Boris Tadić, lider Socijademokratske stranke i nekadašnji predsednik države.

Da podsetimo, kada je aprila 2011. godine Tomislav Nikolić, tadašnji lider Srpske napredne stranke, stupio u štrajk glađu i žeđu zahtevajući raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, posetio ga je predsednik Srbije Boris Tadić.

Njih dvojica su razgovarali više od sat vremena, ali se nisu dogovorili o raspisivanju izbora. Odsustvo dogovora Tadić je tada obrazložio činjenicom da bi ispunjavanje Nikolićevog zahteva bilo „uspostavljanje presedana u javnom ponašanju koji bi nas odveo na stranputicu“.

„To nije bila privatna, već poseta predsednika države koji brine o interesu zemlje“, naveo je tada Boris Tadić.

Danas aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da poseti Mariniku Tepić koja već pet dana štrajkuje glađu, već podsmešljivo komentariše da je ona za mesto štrajka izabrala tople skupštinske prostorije.

Zaboravlja predsednik svih građana da je i njegov politički otac Nikolić takođe štrajkovao glađu u skupštinskim prostorijama, dok nije prebačen u privatni „Klinički centar“.

„Štrajk glađu je ekstremni oblik protesta koji ugrožava zdravlje i život i naravno da je moja obaveza kao predsednika, ali i kao čoveka, bila da posetim tada Tomislava Nikolića i da pokušam da ga ubedim da prekine štrajk“, objašnjava Tadić za Danas svoje nekadašnje postupke.

Tomislav Nikolić, Boris Tadić
foto FoNet/Aleksandar Barda

Dodaje da čak i kad se od toga pravi farsa u svrhu manipulisanja javnošću, neophodno je ustati protiv svakog rizika da neko ugrozi život i zdravlje.

„Podsećam i na slučaj od letos kada je student iz Niša danima štrajkovao glađu ispred Predsedništva da Vučić ni njega nije posetio. Bio sam gotovo svaki dan sa tim studentom i ubeđivao ga da prekine da ugrožava svoj život. Istu poruku šaljem i Mariniki i drugima koji su se pridružili njenom štrajku. Jedino što time mogu postići je urušavanje svog zdravlja. Vlast na to svakako neće reagovati i zato ih pozivam da ne nastavljaju sa tim vidom protesta i da čuvaju svoje zdravlje“, kaže predsednik SDS za Danas.

Prema njegovim rečima, mnogo efikasniji vid borbe od štrajka glađu je bio da smo na izbore izašli jedinstveno i čuvali i sabirali svaki procenat.

„Ovo su sve posledice tih neodgovornih odluka i toga što zarad opšteg interesa lični sukobi nisu stavljeni u stranu. Pozivao sam na to pre izbora, pozivam i sada da se umesto štrajka glađu opozicija konačno ujedini i zajedno koordiniše svoje aktivnosti“, napominje naš sagovonik.

Dodaje da je SDS na javni poziv na sastanak odmah odgovorila, ali do tog sastanka, ipak, danima ne dolazi.

„Ne možemo štrajkovati glađu, a ponavljati iste greške koje su i dovele do toga protiv čega se danas štrajkuje“, zaključuje Boris Tadić na kraju razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari