Borko Stefanović: Odmah usaglasiti spoljnu politiku sa EU i napraviti od Srbije dobro i sigurno mesto za život 1Foto: SSP

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde je učestvovao na međunarodnom skupu u Solunu u organizaciji Prijatelja Balkana, Fondacije Fridrih Ebert i Fondacije za progresivne studije, uz učešće članova parlamenata iz EU i našeg regiona, saopštila je SSP.

Stefanović je izjavio na konferenciji da Srbija i ceo Zapadni Balkan više ne mogu biti taoci autokrata na vlasti i tihe podrške gušenju sloboda, nasilju i korupciji koju pružaju neki iz EU, nadajući se da če srpski režim biti konstruktivan po pitanju KiM.

„Balkan ne želi da čeka svoj povratak kući u Evropu i zato se moramo osloboditi mržnje i stalne nesigurnosti, usaglasiti odmah svoju spoljnu politiku sa EU i napraviti od Srbije dobro i sigurno mesto za život. Zato je za nas pravac Evropa jedini pravac jer svi drugi vode u prazninu i pljačku, nasilje i mržnju i to smo predugo trpeli. U situaciji dok besni rat u Ukrajini i dok Kurti pokušava da istera Srbe sa KiM, kao država smo upali u spiralu nasilja koju građani u mirnim protestima žele da zaustave i dovedu normalnost i mir u Srbiju. Svesni su da je ovo naša borba i da ne očekujemo da neko drugi menja Srbiju, ali da tražimo da Evropa primeni sve što je sama precizno iznela u svojim rezolucijama, izveštajima i preporukama“, rekao je Stefanović.

On je dodao i da Kurti mora da prestatane sa nasiljem i hapšenjima Srba, da mora povuče specijalnu policiju sa Severa i da formira ZSO.

„Nužni su novi izbori na severu KiM. Istovremeno, moramo se dodatno zbližiti na Balkanu, omogućiti trgovinu i saradnju bez ikakvih prepreka, kao i jedan zajednički glas ka Briselu. U tome je ključ hitnog uključenja regiona u EU, inače će mržnja, autokrate i korumpirani lideri ostaviti naše države bez ljudi jer će svi želeti da odu“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari