"Budžet za 2024. je privatna kasa za odabrane finansijere vlasti, a inflatorni i koruptivni za građane": Kakav će biti potez opozicije? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Budžet za narednu godinu predstavlja privatnu kasu za odabrane finansijere vlasti, a istovremeno je inflatorni i korupcionaški za građane. Ovako opozicija za Danas komentariše predloženi budžet za narednu godinu koji je stigao u skupštinsku proceduru.

Planirani su ukupni prihodi i primanja u državnoj kasi u iznosu od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 7,2 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđenim rebalansom budžeta za ovu godinu. Opozicija tvrdi da neće glasati za ovaj najvažniji zakon koji predlaže vlada Srbije.

Miodrag Gavrilović, poslanik Demokratske stranke, kaže da se pred državom Srbijom nalazi velika potrošnja u 2024. godini. Potrebna sredstva, kako kaže, za finansiranje budžetskog deficita, potražnja novca za dugove i otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim i stranim zajmodavcima za direktne i indirektne obaveze Republike Srbije iznose 900 milijardi dinara ili 7,68 milijardi evra.

„Da bi servisirala deficit i izvršila obaveze po kreditima Vlada Srbije je planirala da putem zaduživanja i prihoda od prodaje domaće finansijske imovine (obveznice i drugo) proba da nađe sredstva u iznosu od 1.102 milijardi dinara ili 9,40 milijrdi evra. Na 48 strani budžeta ispisana je specifikacija dugovanja, kredita i zajmova koje treba da vratimo, ali Vlada Srbije, ipak, želi da predstavi ovakav budžet investicionim. On jeste za Vladu investicioni, ali samo za članove Vlade i njihov krug poslovnih poznanika kojima je i namenjena potrošnja budžeta“, navodi Gavrilović.

Da bi budžet zaista bio investicioni potrebno je, kako objašnjava, da postoje javne nabavke za sve projekte koje za sada Vlada Srbije dogovara direktnom pogodbom.

„Baš zbog takvog tajanstvenog i ćoravog poslovanja Vlade, za građane Srbije je jedino izvesno da će rasti cena struje, cena nafte, cena hrane, cena usluga itd. Jednom rečju ovaj budžet je investicioni za odabrane finansijere vlasti, a inflatorni i koruptivni za građane. Kako to izgleda u brojkama kada odvajate narodni novac za nešto što narod niko nije ni pitao- autoput Niš-Merdare – 180 miliona evra, Nacionalni stadion – 550 miliona evra, SMART CITY – 1,8 mlrd dinara, Ticketing i CRM sistem – 1,8 mlrd dinara“, navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da je ovaj budžet duboko privatan i pravljen za samo određenu grupu ljudi i o tome svediči samo jedan podatak o godišnjem iznosu nenamenskog transfera lokalnoj samoupravi za Leskovac i za Užice (na primer).

„Tamo gde se nalazi „brat Mesko“ (predsednik opštine Leskovac) u Leskovac ide 896.873.946,00 dinara, a tamo gde nema takvog „brata i legende“ za Užice je predviđeno 228.113.946,00 dinara. Ovim budžetom država se odrodila od naroda i postala entitet za sebe i one koji budžet koriste za svoje interese. Niko nije pitao ni privredu ni građane, koji inače pune taj budžet, bar za jedan dinar, gde on treba da se uloži“, objašnjava poslanik DS.

Prema njegovim rečma poslednji događaji su visoko kompromitovali sve bezbednosne službe, a posebno BIA, ali se zato za BIA, koja ne služi narodu, odvaja 1.248 milijardi dinara za posebne namene.

„Za koji to kapitalni projekat? I kako je za BIA-u važnije šta priča potpredsednik Demokratske stranke u kafani i u autobusu, a ne koje vojne i paravojne formacije šetaju po Srbiji, i iz Srbije. Verovatno će se praviti mali portabl personalni dronovi za praćenje opoziciije, a taj visokoumni projekat će se poveriti Željku Mitroviću, pronalazaču i intelektualnoj gromadi, za “tričavu “ sumu od milijardu dinara. Da mu se nađe. E to, to je budžet države Srbije predviđen za 2024-tu godinu“, zaključuje Gavrilović.

I ostali poslanici opozicije navode da ćemo u 2024. godini trošiti više nego što zarađujemo, a minus u kasi biće nadoknađen zaduživanjem. Podsećaju na izjavu ministra finansija Siniše Malog da će sledeća godina obilovati novcem koji će teći u potocima prema narodu, ali da je jedino čudno što se, kada nam je toliko dobro, narodu u direktnom prenosu objašnjava kako se sipa majonez na parizer od 259,99din.

Vojislav Mihailović, poslanik i lider POKS-a, kaže da je Vlada Srbije zadržala politiku kreiranja rasipničkih budžeta, a ne razvojnih. Ističe da je ponovo zanemarena poljoprivreda i razvoj malih i srednjih preduzeća. Ovaj budžet je planiran za namirivanje predizbornih potreba vlasti i pokušaj očuvanja vlasti. Mihailović dodaje da je jedino dobro što je ovo poslednji budžet koji usvaja ova Vlada Srbije

„Velika prednost vlasti je što većina građana ne čita budžet, jer da to čini znali bi da oni svojim potrošnjom – PDV-om i akcizama – pune dve trećine budžeta, dok porez na dohodak građana i porez na dobit pravnih lica koji govore istinu o privrednoj moći i novostvorenoj vrednosti u jednoj zemlji, u strukturi budžeta čine samo jednu šestinu i manji su od vrednosti koju građani plate na gorivo, struju, alkohok, cigarete, kafu. Tako je i sa predlogom budžeta za 2024.god koji je Vlada nazvala razvojnim, a ono što se razvija su samo megalomanski projekti za koje Vlada predviđa dalja zaduženja i još netransparentnije trošenje sredstava“, ocenjuje za Danas Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri .

Ona napominje da u odnosu na rebalns budžeta koji je Vlada predložila u septembru, kada je naplata PDV, uprkos ogromnim poskupljenjima i inflaciji drastično pala, zbog čega su akcize poskupele za još 8 odsto, novim budžetom za 2024.god Vlada ponovo računa da će od PDV naplatiti 720,5 miliona evra više u odnosu na ovu godinu.

„Ono što Vlada ne kaže je kako je moguća utaja PDV-a pored elektronske naplate i hoće li povećati broj poreskih inspektora, ili će izvršiti pritisak na firme bliske SNS da prekinu sa utajom“, navodi Kerković

I sama struktura predloženog budžeta za 2024.godini, kako ističe, govori da Vlada ogromnu javnu potrošnju, ne planira iz poreza na privredne aktivnosti, čije oprerećenje smanjuje, već daljom globom najsiromašnijeg stanovništva u Evropi.

„Iznos za kamate za zaduženja su povećane, a subvencije za poljoprivredu su smanjene. Kada se tome doda niska efikasnost države u sprovođenju politika i projekata, kao i netransparentno trošenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve koje je Fiskalni savet ocenio zabrinjavajućim, jasno je da novi budžet donosi novu potrošnju i manir da „siromah pravi raskošnu svadbu“, zaključuje naša sagovornica.

I Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, smatra da je predloženi budžet Vučićev paket pomoći samom sebi i „njegovim pajtosima za potpunu propast Srbije“.

„Ovaj budžet je pokazatelj kako je svih ovih 11 godina vladavine SNS – a, vlast oduzimala novac od građana i finansirala uništavanje Srbije i kupovinu glasova birača. Dakle, ovaj budžet pokazuje da je Srbija raj za korupciju“, zaključuje Nestorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari