"Siđi Rajko, ovo su tvoji glasači" 1ilustracija Foto: Stanislav Milojković

Dođi Radomire, siđi Rajko, ovo su tvoji glasači.

Danas će za ovo i Vučić da zna, orilo se juče, oko 11 sati, na platou ispred zgrade gradske uprave, gde je više desetina Roma, prodavaca šarene robe, sa žutim trakama na nadlakticama, protestovalo i „prozivalo“ gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića koji je odbio da ih primi i da im objasni zašto svoju robu, prema najnovijoj odluci lokalne vlasti, ne mogu više da prodaju na lokaciji između Gradskih tržnica i Malog parka u okviru Miloševog venca (dvorskog kompleksa Obrenovića iz prve polovine 19. veka).

Pobunjeni Romi poručili su Radomiru Nikoliću da će danas (sreda) ponovo da se okupe na istom mestu, da će tu da „poležu i spavaju“, odnosno da će, kako su poručili, na platou ispred zgrade gradske uprave da „naprave hotel promaju“. Da li će kragujevački Romi sutra, u centru grada, da naprave „hotel promaju“, videće se, naravno, već tokom prepodneva.

Ono što je, međutim, izvesno, jeste da će, kako je odlučeno na kraju današnjeg protesta, u četvrtak, „na Krstovdan“, da omasove i radikalizuju svoju pobunu. Istakli su, pritom, i da će o svemu što im se trenutno dešava u Kragujevcu da obaveste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Kod Gradskih tržnica ima 500 naših prodavaca i svako u četvrtak neka povede po petoro članova svojih porodica . Zajedno ćemo, onda, od Tržnica da krenemo prema zgradi gradske uprave, a tokom te „šetnje“ blokiraćemo ulice u centru Kragujevcu, najavili su juče organizatori protesta Roma.

U delu kragujevačke javnosti, u vezi s ovim, smatraju da prodaja šarene robe usred Miloševog venca, koji je kulturno -istorijski kompleks od nacionalnog značaja, zaista predstavlja ruglo. Nevolja je, međutim, što su gradske vlasti dozvolile da to ruglo, na mestu na kojem je je stvarana moderna Srbija, traje i narasta godinama unazad , odnosno da naraste do problema koji sada ima ne samo socijalno – ekonomsku nego, sudeći po načinu jučerašnjeg protesta na platou ispred zgrade gradske uprave, i nacionalno-rasnu dimenziju, što pobunjeni Romi, sa žutim trakama na rukama, upravo i potenciraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari