Čemu se Nenad Rašić usprotivio na sednici Vlade Kosova? 1Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Ministar i potpredsednica u vladi Kosova koji su zaduženi za zajednice, Nenad Rašić i Emilija Redžepi, izneli su na sednici Vlade Kosova primedbe na fond koji se izdvaja za Kancelariju za zajednice pri kabinetu premijera Kosova. Oboje smatraju da to nije dovoljno sredstava i da ovakva odluka pokazuje kakav je zapravo odnos prema manjinskim zajednicama na Kosovu.

Rašić je rekao da 500.000 evra, koliko je izdvojeno za podršku zajednicama na Kosovu nije dovoljno i da će ovakva odluka imati posledice po rad Kancelarije.

On smatra da je to nedovoljno novca za četiri programa, među kojima su obuhvaćeni mediji, nevladine organizacije ali i lična podrška.

„Moja poenta je da kažem iz najboljih namera, program ne odgovara karaktru vašeg političkog delovanja. Ja sam ovu kancelariju video kao neki odraz premijerove želje za nekim delovanjem ili približavanjem zajednicama, a u ovom programu to nisam video i moram da kažem da je tehnički „lagan“, dosta je „lajt“. Svakako, u ovim okolnostima pošto je sada maj a program se obično usvaja početkom godine, da bi imali dovoljno vremena za obavljanje procedura, bolji je i ovakav nego nikakav. Najiskrenije govoreći, ovo nekako opisuje stanje zajednica, ovaj program. Ja opet kažem, nismo toliko očajni kao što je to u programu to definisano. Ja jesam za program, ali moram da kažem da je šturo, siromašno urađen“, rekao je Rašić na sednici Vlade Kosova.

I potrpedsednica Vlade zadužena za pitanja zajednica, Emilija Redžepi složila se sa izlaganjem svog kolege Rašića, istakavši da Kancelarija za zajednice pri uredu premijera ne funkcioniše. „Sve jeste, samo nije Kancelarija za zajednice i mi smo tu gospodine premijeru da Vam pomognemo onoliko koliko treba da budemo fokusirani i adresirani na sveobuhvatnu pomoć nevećinskim zajendicama da se osećaju ravnopravno u društvu i nudimo saradnju kancelariji da od toga bude nešto, ne kao što je sada. S obzirom na zahteve koje imamo i primedbe od svih nevladinih organizacija od prošle godine, plašimo se da uđemo u ovako nešto“, rekla je Redžepi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon izlaganja Rašića i Redžepijeve rekao da se u nekim slučajevima nivo lokalne vlasti ponaša kao opozicija centralnim institucijama. Dodao je da je Vlada izdvojila rekordan budžet za opštine.

Na sednici Vlade Kosova, koja je u toku, raspravlja se o 12 tačaka, među kojima je tačka posvećena eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari