Premijer i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da se na vanredne parlamentarne izbore ide da bi se dobio novi legitimitet, a da od SNS očekuje obrazloženje koje će Vlada ove nedelje uputiti predsedniku Srbije i zatražiti raspuštanje Skupštine Srbije.


On je posle jučerašnje dvočasovne sednice Predsedništva socijalista rekao da poštuje odluku naprednjaka da su izbori najbolje rešenje kako bi Srbija išla napred i smanjile se tenzije u društvu.

Dačić je podsetio da je ranije smatrao da izbori nisu potrebni, ali ne zato što ih se SPS plaši, već zato što je bio uveren da državi ima važnijih poslova. „Mogao sam da podnesem ostavku, a to bi odluku o izborima odložilo na određeno vreme. Mogao sam i da ne zakažem sednicu Vlade do 29. januara, kada je poslednji rok za raspisivanje izbora, ako je namera bila da izbori ne budu 16. marta. Ali ja sam ozbiljan čovek kojem je važnija Srbija od partijskih ili drugih interesa. I meni je mnogo lakše, ne mogu da radim u uslovima kada se svaki dan govori o izborima“, zaključio je Dačić.

Dačić je istakao da je vlada koju je vodio najuspešnija od 2000. Uz opasku da je moglo bolje, on je dodao da je teško odrediti ko je za to zaslužan, da se u Srbiji teško sprovodi reforma i da su kritike uvek izražene. Premijer je naveo da je s Vučićem više puta razgovarao o tome da prvi potpredsednik Vlade preuzme mesto premijera, ali da je Vučić to odbio.

Prema Dačićevim rečima, SPS će na izbore izaći u istoj koaliciji, odnosno sa JS i PUPS.

Dačić je naveo da na sednici Predsedništva nije bilo reči o budućoj Vladi, jer bi to bilo „nerealno u ovom momentu“, ali je dodao da je SPS imao dobru saradnju sa koalicionim partnerima i da je plan da se prvo razgovara sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari