Delegacija Skupštine Srbije na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO 1foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO, koji prisustvuju prolećnom zasedanju tog tela u Sofiji, sastali su se sa predstavnicom delegacije Azerbejdžana u PS NATO Malahat Ibrahimgizi i sa predstavnikom Britanije lordom Markom Lankesterom, izvestiocem za nacrt izveštaja „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“, saopštila je Skupština Srbije.

Na prolećnom zasedanju PS NATO, koje se održava od 24. do 27. maja u Sofiji, učestvuju v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović, kao i članovi delegacije Goran Rakić i Zoran Dragišić, a sastancima prisustvuje i šef Misije Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović.

Predstavnica Azerbejdžana Ibrahimgizi ukazala je na čvrstu podršku njene zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i istakla da se azerbejdžanska delegacija snažno protivi unapređenju statusa takozvane Skupštine Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO u status pridruženog člana, te da bi takav potez predstavljao vrlo opasan presedan za sve druge slične slučajeve, posebno imajući u vidu situaciju u drugim članicama i pridruženim članicama Parlamentarne skupštine NATO, piše u saopštenju Skupštine Srbije.

Ibrahimgizi je rekla da će azerbejdžanska delegacija ovakav stav zastupati i među drugim članicama te organizacije i pružiti snažnu podršku naporima delegacije Srbije da ukažu na taj opasni presedan u okviru PS NATO.Tokom sastanka uručeno je pismo predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO.

U pismu se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i nekažnjivost na masovne etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu, koji su postali uobičajeni način života na Kosovu.

Ukazuje se i na to da više od 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Ističe se da ;prema važećoj i pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 1244 (1999), pokrajina je u sastavu Republike Srbije pod privremenom upravom misije Ujedinjenih nacija, a ne posebna država, te da bi ;dodeljivanje pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova neupitno predstavljalo davanje „nagrade“ navedenom ponašanju Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog Beograda i Prištine i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a što najbolje zna upravo NATO i KFOR koji je prisutan na teritoriji Kosova.

U razgovoru sa lordom Markom Lankesterom poslanici su izneli niz komentara na tekst njegovog izveštaja „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“, koji će danas biti razmatran na sastanku Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, posebno na deo koji se odnosi na situaciju na Kosovu, saopštila je Skupština Srbije.

Kako se dodaje, komenatri se odnose između ostalog na potrebu da se „zauzme nepristrasan odnos prema Kosovu i Metohiji, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO prema tom pitanju“.

„Ukazano je na niz istorijski netačnih podataka i na činjenicu da izveštajem nisu obuhvaćeni podaci o nasilju kojem su Srbi na Kosovu i Metohiji u kontinuitetu izloženi, usled niza jednostranih poteza Prištine. Ukazano je na niz poteškoća sa kojima se suočavaju Srbi u ostvarivanju svojih fundamentalnih ljudskih prava“, piše u saopštenju.

Istaknuta je činjenica da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, što dodatno generiše nestabilnost i tenzije. Posebno se podseća da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, pripadnici misije KFOR jedine legitimne oružane snage, te je stoga transformacija takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Lord Lankaster je izrazio razumevanje za stavove koje je delegacija Srbije iznela i ukazao da je spreman da razmotri detaljno sugestije i komentare koji su dostavljeni, kao i da uvaži deo iznetih argumenata.

Istakao je da je cilj izveštaja da održi pažnju NATO i KFOR na region Zapadnog Balkana, odnosno osigura bezbednost i sigurno okruženje na Kosovu, posebno imajući u vidu bezbednosne izazove u drugim delovima sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari