Lažne vesti o kojima se dugo priča 1Foto: Pixabay/memyselfaneye

Na „listi“ laži serviranih“ putem društvenih mreža i „opskurnih“ internet portala visoko mesto zauzima tvrdnja da postoji velika šansa da će Planeta Nibiru (neki su je nazivali i „Planeta Iks“, čije postojanje, nikada i nije dokazano) udariti u Zemlju. I aktuelna pandemija korona virusa donela je sa sobom obilje lažnih vesti – od onih koji namerno „lansiraju“ antivakseri, do tvrdnji da neke namirnice ili začini leče kovid.

Namerno plasiranje neistina, odnosno „lažne vesti“, postalo je globalni trend, zahvaljujući razvoju i tradicionalnih i onlajn medija. Neke od  dezinformacija, naročito one koje sadrže veliku dozu senzacionalizma,   postale su „viralne“ brzinom svetlosti u prethodnih nekoliko godina, a deo javnosti i dalje veruje u njih, piše Demostat.

Na „listi“ laži serviranih“ putem društvenih mreža i „opskurnih“ internet portala visoko mesto zauzima tvrdnja da postoji velika šansa da će Planeta Nibiru (neki su je nazivali i „Planeta Iks“, čije postojanje, nikada i nije dokazano) udariti u Zemlju. Kako se navodilo, ta planeta već utiče na Zemlju, ometa Sunce, „i utiče na Zemljine okeane, tektonske ploče i elektromagnetno polje“. Teorije koje su se isplele oko tobožnje „apokalipse“ sezale su i do Sjedinjenih Američkih Država, pa se u oktobru 2016. mogla pročitati lažna vest da u razornu moć „Planete Iks“ veruje i tadašnja kandidatkinja za predsednika SAD, Hilari Klinton.

Kada je reč o pomenutoj predsedničkoj kampanji, tvrdilo se, takođe, da je papa Franja podržao republikanca Donalda Trampa. Kako se navodilo, poglavar Rimokatoličke crkve time je „prekršio viševekovnu papsku tradiciju“. Sveta stolica ubrzo je demantovala te glasine, poručivši da papa „nikada nije rekao ni reč o kampanji za predsednika Amerike“. Tri godine kasnije, uoči nove trke za predsednika, raspredale su se priče o precima tadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa, uključujući navode da mu je deda bio „makro i utajivač poreza“, a otac „član ozloglašenog Kju Kluks Klana“. Ni jedna ni druga tvrdnja nisu bile istinite.

U kategoriji „lažnih vesti“ nalaze se i fotografije svetski poznatih ljudi sa različitim porukama, poput tobožnjeg „posta“ osnivača Majkrosofta Bila Gejsta, koji je pre nekoliko godina objavljen na Fejsbuku. Pomenuti sadržaj glasio je: „Hej, Fejsbuk, kao što neki od vas možda znaju, ja sam Bil Gejts. Ukoliko podelite ovaj link, daću vam 5.000 dolara. Ja uvek ispunjavam ono što obećavam, setite se da sam vam tako dao Vindouz XP, zar ne“.

Što se „lažnih vizuala“ tiče, globalnom mrežom jedno vreme je kružila i fotografija na kojoj ruski predsednik Vladimir Putin jaše ajkulu. Pojedini Putinovi obožavaoci poverovali su da je to autentičan foto-sadržaj.

Veliku pažnju korisnika društvenih mreža izazvala je i „senzacionalna“ dezinformacija da su se dve kineske lezbijke, pritom multimilijarderke, venčale. Veliki broj „tviteraša“ pisao je da su time postale najbogatiji bračni par na svetu.

I aktuelna pandemija korona virusa donela je sa sobom obilje lažnih vesti – od onih koji „lansiraju“ antivakseri, do tvrdnji da neke namirnice ili začini leče kovid. Između ostalog, mnogi korisnici društvenih mreža „kleli su se“ u moć belog luka, na šta je Svetska zdravstvena organizacija reagovala saopštenjem u kojem se navodi da beli luk „jeste zdrava hrana, budući da ima određena antibakterijska svojstva, ali da ne postoji nikakav dokaz da konzumiranje te vrste povrća može da zaštiti ljude od koronavirusa“. Ipak, bilo je i onih koji ne veruju u objašnjenje Svetske zdravstvene organizacije. Tako su mediji u Kini objavili su da je jedna žena morala da bude primljena na bolničko lečenje jer je „ozbiljno nadražila grlo pojevši jedan i po kilogram sirovog belog luka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari