Zbog pritisaka SAD i Velike Britanije, postoji mogućnost da za vreme konferencije Organizacije američkih država (OAS) ili neposredno posle nje još desetak zemalja Centralne i Latinske Amerike prizna nezavisnost Kosova.

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora, pod najvećim pritiskom su Čile, Meksiko, Honduras, Gvatemala, Jamajka Dominikanska Republika i druge manje karipske države.

Pritisak na ove države pojačan je naročito posle neuspešnog pokušaja, nedavno u Damasku, da većina zemalja članica Organizacije islamske konferencije sledi primer Saudijske Arabije i potvrdi nezavisnost Kosova i Metohije, rečeno je medijima u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Konferencija OAS-a počela je juče u San Pedru u Hondurasu i traje do sutra, među učesnicima je američka državna sekretarka Hilari Klinton, a u svojstvu gosta prisutan je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ministar je otišao u Honduras kako bi zaustavio planirani talas priznanja nezavisnosti KiM, ali ipak postoji opasnost da će neke latinoameričke zemlje popustiti zbog snažnog uticaja koji se vrši na njih, rečeno je u MIP-u. Prema istom izvoru, predviđeno je da Jeremić na konferenciji OAS-a razgovara s više od 20 ministara inostranih poslova, naročito onih zemalja koje su pod najvećim pritiskom, da bi se izbeglo organizovano grupno priznanje Kosova.

U obraćanju učesnicima 39. konferencije OAS-a, Vuk Jeremić se juče zahvalio velikoj većini članica te organizacije zbog „principijelnog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“.

Šef srpske diplomatije je kazao da će Međunarodnom sudu pravde biti potrebno oko godinu dana da odluči o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i pozdravio činjenicu da se 36 država, uključujući Argentinu, Boliviju, Brazil i Venecuelu, „aktivno uključilo u sudski proces“.

On je naveo da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja prisilan pokušaj podele Srbije, koja je reagovale miroljubivo i „prvi put u istoriji Balkana jedno ovako značajno pitanje rešava se bez upotrebe oružja“.

Jeremić je ukazao da postoje desetine slučajeva kao Kosovo širom sveta, gde se organizacije i pojedinci nadaju da bi secesija mogla da postane prihvatljiv standard.

– Konflikti bi mogli da se prošire, zamrznuti sukobi da ožive, a novi da se stvore – ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da je, „uprkos prividnom ćorsokaku“, „oprezni optimista”.

– Moja zemlja je tokom istorije imala bliske i prijateljske veze sa članicama OAS-a i zato smo odlučili da učestvujemo u nadgledanju izbora na Sent Kitsu i Nevisu kasnije tokom ove godine, i da učestvujemo u brojnim programima ove organizacije, uključujući i deminiranje – zaključio je Vuk Jeremić u govoru na konferenciji OAS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari