Diplomatski status centra bi dozvolio tranzit bez nadzora

Uprkos teškoćama u vezi s neslaganjem između Beograda i Prištine, Srbija više izvozi na Kosovo nego u Rusiju ili Kinu
Arne Sanes Bjornstad, norveški ambasador u Beogradu, za Danas o odnosima Srbije i NATO, Rusko-srpskom centru u Nišu i EU

Ostavite komentar


  1. Njegova ekselencija ne govori istinu – diplomatski status znaci samo da tzv diplomatska posta me podrleze kontroli vlasti zemlje-domacina, s tim sto se na zahtev domaceg organa i takva posiljka moze otvoriti i kontrolisati.

  2. Toliki strah od Srpsko-Ruskog humanitarnog centra stvarno će aktivirati onaj čuveni srpski inat bez obzira na posledice. Nedavno je izvršen desant 60 američkih padobranaca koji gle čuda listom govore srpski!? Pa obavezno mešanje "Baba i žaba" poredeći izvoz i uvoz Srbija – Rusija – Kina sa npr. Kosovom. Zaboravljajući srpsku zavisnost od ruskih energenata i rusko-kineskog učešća u kreditiranje i gradnji važnih infrastrukturnih projekata. Malo, malo pa opet iznova čas jedan čas drugi ambasador širi antirusku histerije i ako im to nije u opisu posla. Sadašnju vojnu neutralno ćemo čuvati za razliku od one potpisane sa Trojnim Paktom čije rušenje od pre svega Britanaca je donelo razaranje (prosto su se utrkivali i "Saveznici" i nacisti ko će više da bombarduje) i ubistvo oko 1.500.000 isključivo Srba. Nema više prečica za ulazak u NATO i zato nit R. K. a ni BiH moraju ostati vojno neutralno ali zato je integracija u EU veoma poželjna pre svega svi Srbi opet biti zajedno u toj mega državi i zbog vladavine prava, koja se u pitanju Katalonije pokazalo na delu.

  3. Pa ni Austrija nije član NATO, pa je opet u EU. Takođe ni neke zemlje EU nisu uvele sankcije Rusiji.A onda Njegova Ekselencija skače sama sebi u usta, kad kaže da je izvoz u Rusiju manji nego na KiM. Pa zar stvarno misli da je onda uvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije toliko bitno i da će tek to imati "razoran efekat".
    Podsetimo, NATO je organizovan kao Evroatlantski savez prvenstveno zbog odbrane od komunizma. Dakle sada kada Rusija nije komunistička i dalje je na meti NATO.

  4. Добар интервју који нам показује лицемерје које Норвешка традиционално испољава када је Србија у питању. Уосталом, норвешки командоси су убијали наше војнике, поштаре, шумаре, људе на Косову још пре него што је кренуло бомбардовање.

  5. Šta će "humanitarnoj organizaciji" diplomatski status ? Šta će takav status vatrogascima ili spasiocima? To isto bi onda mogli da traže i članovi "Crvenog krsta", "Dečjeg srca","NURDOR-a", "ORCA-e", "Helsinškog odbora za ljudska prava" , "Omladine JAZAS-a"…

  6. Zanimljivo je uporno insistiranje rusije na diplomatskom statusu centra koji "ne radi ništa". "Mi smatramo da treba ubrzati potpisivanje sporazuma o statusu saradnika kako bi centar počeo da funkcioniše za one poslove za koje je osnovan".- Lavorov,april 2016 ! Pa koji su to "poslovi" za koje je vatrogascima potreban diplomatski status?! Ne mogu da gase požare ako nemaju imunitet ? Mnogo toga u ovom slučaju škripi,a nije bez razloga što je centar u Nišu i dalje SAMO "humanitarna org."

  7. "… aktivirati onaj čuveni srpski inat bez obzira na posledice. " Udarate po mitologiji i mitomaniji, Miodraže. Nema nikakvog "čuvenog srpskog inata", ali zato ima dilbera koji svoj sopstveni interes i niske pobude umeju da predstave kao antičku dramu, i da sopstvene zadnjice zaklone "širokim narodnim masama". U toj disciplini imamo dugu tradiciju. Mene trabunjanja ruskih patriota srpske narodnosti ič ne interesuju, jer je lako tuđim organima mlatiti gloginje, i inatiti se na tuđ račun. Ako je NATO rešio da ne dozvoli da Kremlj u Srbiji instalira svoju špijunsko-tetoristićku bazu, onda će po toj odluci i da postupaju, i jedino što može da bude drugačije je politička i finansijska cena po kojoj će ta odluka da bude sprovedena, tj. hoće li srpska vlast ljubazno da odbaci moskovski aranžman, ili će NATO da aktivira onu klauzulu ugovora koji su potpisali sa Miloševićem koji NATO-u garantuje slobodu kretanja po Srbiji i da umaršira u Niš da sami reše taj nesporazum. Slažete li se?

  8. Milivoje, nije to mitomanija već činjenica, ali se slažem da su na to mnogi i naši i strani faktori računali – nekada je to istraga povodom atentata u Sarajevu, pa englesko Bolje rat nego pakt i sada evo navodno "Špijunske terorističke centar u Nišu"… Po tebi trebamo samo skinuti čakšire i stalno govoriti: "J*bi i prolazi"… Uzgred, i nije Slobodna hteo Amerima da prolaze SRJ čak ni u patikama po nagovoru tadašnjeg ministra inostranih poslova Vuka Draškovića, a kamo li vojničkim čizmama. To je ipak uspeo da progura isti Vuk ali u vladi Vojislava Koštunice koga bi Ameri da sude povodom paljenja ambasade (inače kuće porodice Protić) koju su nedavno porušili i za razliku od Nemaca ne prave novu ambasadu već veliki šoping mol.

  9. Vi, Miodraže, i nastaviste po mitomaniji! Prelistajte ponovo nacionalnu povjesnicu. Pašićeva vlada je pristala na sve uslove ultimatuma sem na dva za koja je izjavila da će se i njima povinovati ako tako odluči tribunal velikih sila, a kada je iz Beča stigao odgovor da oni time nisu zadovoljni, bili su spremni da i na ta dva pristanu da iz Moskve nije stiglo uveravanje kako će oni "dan nam čuvaju leđa". (A, sačuvali su nas onoliko!…) Martovski puč se nije zbio "iz inata", Miodraže, a ja sumnjam da je 27-og okupljena rulja predstavljala "reprezentativni uzorak" srpskog naroda – jeste da smo Nemce "mrzeli k`o Nemce", ali samo poslednji kreten može da skandira "bolje grob, nego rob", tj. neko ko nema porodicu, ni imovinu, ni pamet, niti mu život vredi više od žižljiva boba! I, ako smo već vodeći nedomaćinsku, kockarsku i umobolnu politiku doveli sebe u situaciju da kapituliramo pred NATO, kako će sada da nam pomogne to što bismo bez ispaljenog metka (ako ne računamo ona 2 Đinđićeva) kapitulirali pred Krasnajom armijom?! Objasnite mi, molim Vas.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.