Đurić: Srbija će funkcionisati na Kosovu 1Foto: FoNet TV

Institucije Srbije će nastaviti da funkcionišu na Kosovu bez obzira šta će se desiti na izborima 11. juna i bez obzira na pokušaj da se otme naš politički sistem, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Od ishoda izbora zavisi u kojoj meri će Srbija moći da pruži podršku našem narodu na Kosovu, ocenio je Đurić u predavanju studentima Fakulteta bezbednosti. On je istakao da jedino Srpska lista može da pruži garancije i da u kosovskom parlamentu govori glasom srpskog naroda i u njegovom, a ne u interesu političkih predstavnika Albanaca.

Đurić je upozorio da su Albanci rešeni da uspostave punu kontrolu na Kosovu i da zato za izbore ne traže samo svoje kandidate, nego i sebi lojalne pripadnike drugih nacionalnih zajednica, nad kojima bi imali kontrolu. Kako je objasnio, to se čini zato jer je od 120 poslaničkih mesta u parlamentu 20 zagarantovano za pripadnike nacionalnih manjina, i bez njih ne može biti doneta nijedna važna odluka. Đurić je dodao da je za odluku o formiranju kosovske vojske potrebna dvotrećinska parlamentarna većina i da su Albancima zato potrebni i Srbi koji bi za to glasali.

On je studentima Fakulteta bezbednosti poručio za je značajno da se u borbu Srbije za Kosovu uključi akademska zajednica, zato što na drugoj, albanskoj strani postoji mlada generacija koja se u velikoj meri školuje na Zapadu i aktivno je uključena u borbu za nezavisnost Kosova. Pitanje Kosova, naglasio je Đurić, biće centralno pitanje Srbije u narednim decenijama, i zato je potrebno mladu generaciju uključiti na tom planu.

Posle uvodnog izlaganja Đurića, usledila su pitanja studenata, a medijima je bilo uskraćeno da prisustvuju to delu. Đurić je, tražeći od novinara da napuste skup, objasnio da će to biti iza zatvorenih vrata, pošto će se iznositi „nek osetljivi delovi“ iz pregovora u Briselu. Za razliku od novinara, delu zatvorenom za javnost mogao je da prisustvujue ministar-savetnik ambasade jedne države članice Evropske unije i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari