Đurić: Zabranom ulaska Selakoviću Priština prekršila sporazume o slobodi kretanja 1Foto: Kancelarija za kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, ocenio je večeras da je zabranom ulaska na Kosovo generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, Priština „još jednom na najbesprizorniji način prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU, i pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda“.

„Onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Dodao je da je Evropska unija „obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine“.

„Čemu služe tolike međunarodne misije i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji ukoliko nisu u stanju da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i spreče drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine? Sloboda kretanja je stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a Priština se mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju“, ocenio je Đurić.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je danas odbilo zahtev Nikole Selakovića da 14. marta poseti Kosovo, navodeći da je tu odluku donelo zbog „nepravednog hapšenja“ građanina Kosova Nezira Mehmetaja koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari