"Dogovorene ostavke" u Lučanima i Bajinoj Bašti 1Foto: Prvi portal Bajina Bašta/Opština Lučani

Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović kao motiv navodi uštedu i smanjenje izbornih troškova, dok predsednica Opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić, nije želela da komentariše taj potez.

Za predsednika Opštine Lučani, u čijem parlamentu Srpska napredna stranka ima većinu odbornika, Milivoje Dolović, član SNS-a, postavljen je 25. januara 2019. godine.

Do tada je obavljao dužnost zamenika predsednika Opštine Lučani. Ostavku je podneo 30. decembra, a taj potez obrazlaže smanjenjem izbornih troškova, koji bi išli na teret lokalne samouprave.

– Redovni izbori u Opštini Lučani su u decembru ove godine. Imajući u vidu da idemo uskoro i na predsedničke i parlamentarne izbore, odlučio sam da podnesem ostavku i da sve izbore održimo 3. aprila, ušteda je jedini motiv – rekao je Dolović za Danas i istakao da SNS u Lučanima vrši vlast već tri godine, te da se „zahvaljujući rezultatima ne plaše da izađu na izbore i saznaju koliko poverenje su zaslužili kod građana“.

"Dogovorene ostavke" u Lučanima i Bajinoj Bašti 2
Dejan Janković Foto: Nenad Kovačević

Dejan Janković iz Grupe građana „Jedan tim“, koji u lokalnom parlamentu učestvuje sa dva odbornika, kaže da je SNS u ovoj opštini „preuzeo sve poluge odlučivanja“.

– Napravili su isti potez kao i u svim opštinama gde su bili vanredni izbori. Nemamo neku reakciju na ovu situaciju, ali nam je važan 3. april. SNS u Skupštini ima većinu, nemamo mogućnost kontrole njihovih poteza. Skupštinska zasedanja traju 25 minuta, od čega se 15 minuta potroši na dnevni red i prozivanje odbornika – kaže Janković.

Milan Radičević, nosilac liste Savez za Srbiju – Savez za Dragačevo, koja u ovom lokalnom parlamentu predstavlja opoziciju sa četiri, od ukupno 35 odbornika kaže da veruje da je „reč o dogovorenoj ostavci“.

"Dogovorene ostavke" u Lučanima i Bajinoj Bašti 3
Milan Radičević, Foto: Privatna arhiva

– Ne čekaju kraj mandata, već će na izbore izaći 3. aprila. Da li se nešto više krije iza toga, ne znam. Znam da njihov, lučanski tabor nije složan koliko izgleda. Postoje previranja između više struja, između načelnika Moravičkog upravnog okruga Slobodana Jolovića i na Dolovića. Da li to ima veze sa podnetom ostavkom, ne znam, ali očekujem ovih dana rasplet situacije, kaže Radičević za Danas.

Ostavku na svoju funkciju, podnela je i predsednica Opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić, a ta odluka trebalo bi da se pred odbornicima nađe na prvoj sledećoj sednici.

Ona je, kao kandidat Srpske napredne stranke, za predsednicu Opštine izabrana 15. septembra prošle godine. Motive za ovaj postupak nije želela da komentariše za Danas.

"Dogovorene ostavke" u Lučanima i Bajinoj Bašti 4
Foto: Opština Bajina Bašta

Lokalni parlament u Bajinoj Bašti čini 30 odbornika Srpske napredne stranke, a slede SPS-JS sa devet odborničkih mandata, dok SRS, SPAS i SNP imaju po dva odbornička mandata.

Lidija Šarac, odbornica Srpske narodne partije kaže da su u prethodnom periodu, jedina „uslovna opozicija bili odbornici SNP-a“.

– Mislim da je predsednica napravila pravi potez, zbog nagomilanih problema koje je nasledila. Imala je lošu saradnju sa drugima u vlasti. Koliko znam, njen čin je lični, ali se poklapa sa stavom SNS centrale u predizbornom momentu – kaže Šarac.

– Mi iz SNP-a smo insistirali na uključivanju javnosti u rad lokalnog parlamenta, ali to se do sada nije desilo. Zasedanja su bila pasivna, a odluke donošene na njihovim sastancima koji su prethodili skupštinama. Ukazivali smo na probleme i predlagali amandmane, koji nisu prolazili, ali javnost to ne zna, objašnjava Šarac.

Ona ističe da Opština Bajina Bašta ima mnogo problema, a kao nelogičnost navodi to da prošlogodišnji budžet opštine nije utrošen.

-Prosto je neverovatno da imate alat koji ne koristite, dok problemi ostaju svakodnevno vidljivi u životu građana, rekla je Šarac za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari