DPA: Dva razloga za fijasko Samoopredeljenja 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Samoopredeljenje Aljbina Kurtija prošlo je „gore nego što se očekivalo“ na lokalnim izborima na Kosovu. Za poraz u Prištini postoje dva razloga, ocenjuje u svom izveštaju nemačka agencija DPA.

„Reformski“ i „levo orijentisana“ stranka premijera Kosova Aljbina Kurtija prošla je na lokalnim izborima znatno gore nego što se očekivalo, ističe Dojče prese.

Posmatrači ocenjuju da je vladajuća stranka poražena u Prištini zato što je njen kandidat za gradonačelnika Arben Vitia podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja neposredno pre izbora, u jeku korona-krize i na insistiranje njegove stranke da se kandiduje za tu gradsku funkciju.

Vitia je imao dobru reputaciju kao menadžer u korona-krizi. Ali, Samoopredeljenje je „relativno nova partija i nema tvrdokorne birače – za razliku od opozicionih stranaka“.

Koalicija kojom dominira Samoopredeljenje na vlasti na Kosovu od marta ove godine. „Harizmatični šef vlade“ Kurti počeo je mandat uz obećanjem da će okončati endemsku korupciju i loše upravljanje, navodi DPA.

Kurtijevo Samoopredeljenje osvojilo je međutim, sada samo četiri od ukupno 38 mesta predsednika opština, saopštila je Centralna izborna komisija u nedelju uveče nakon prebrojanih više od 80 odsto glasova.

Opoziciji su, između ostalog, pripali glavni grad Priština i drugi po veličini grad Prizren. U prvom krugu, pre skoro mesec dana, opozicija je osvojila 17 opština.

U oba izborna kruga najbolje prošla Srpska lista „lojalna Beogradu“. Ona je osvojila deset opština – onih u kojima živi većina Srba, navodi DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari