– Situacija nastala oko podataka iz izveštaja o imovini i prihodima ministra Olivera Dulića, posledica je isključivo njegove greške.

Mislim da je od njega nekorektno da se preko medija obračunava sa Agencijom, a da pre toga nije došao da proveri izveštaj koji nam je podneo. Takvo ponašanje zaista ne odgovara funkciji koju on obavlja – kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, u razgovoru za Danas povodom tvrdnji Olivera Dulića, ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, da je Agencija pogrešila prilikom objavljivanja njegovog izveštaja o prihodima i imovini.

Ima li istine u navodima ministra Dulića da je Agencija za borbu protiv korupcije napravila grešku u „kartonu“ o njegovoj imovini i prihodima?

– Nije tačno da Agencija toliko greši. Kad god je Agencija pogrešila, bez ikakvih problema smo obavestili javnost, građane i izvinili se funkcionerima. Greške su zapravo nastale zbog softvera, a razlog je i privremeni link koji je pušten u rad uz određene očekivane rizike. Mi, dakle, nemamo problem da priznamo grešku i da je ispravimo. Međutim, kada je reč o ministru Duliću, sve što se dogodilo je isključivo njegova greška i mislim da je od njega nekorektno da se preko medija obračunava sa Agencijom, a da pre toga nije došao da proveri izveštaj koji je podneo. Ako smatra da greška postoji, ima načina da bude ispravljena. Mi izlazimo u susret tim zahtevima.

Da li je bilo zahteva funkcionera za ispravljanjem takvih grešaka, pored onih koje su podneli predsednik Tadić i premijer Cvetković?

– Naravno da je bilo. Funkcioneri uglavnom ispravljaju tehničke stvari i dolaze da bi podneli dodatne podatke i ažurirali svoje izveštaje. To je postupak koji se neometano obavlja. Ukoliko je ministar Dulić smatrao da je podatak iz njegovog izveštaja netačan, mislim da bi bilo korektno da se prvo nama obratio. Mislim da takvo Dulićevo ponašanje zaista ne odgovara funkciji koju on obavlja, ali to je već njegova stvar.

Šta će nadalje biti s ministrom Dulićem?

– Ono što će Agencija uraditi jeste da će protiv njega, kao i protiv svih onih funkcionera koji su dostavili pogrešne podatke, primeniti zakon. To će se dogoditi kada nam zvanično dostavi razloge zbog kojih je došlo do greške. Na osnovu toga mi utvrđujemo da li se radi o prekršaju ili samo o tehničkom propustu.

Kako se odvija provera imovinskih podataka koje su funkcioneri dostavili Agenciji?

– Postupak provere je redovan i njega Agencija sprovodi bez problema. Provere se rade stalno i nisu nešto što se javno objavljuje.

Ima li Agencija dovoljno kapaciteta za taj obiman posao?

– Nemamo problema u tom smislu, jer sve zavisi od organizacije posla. Možemo da imamo još više ljudi, pa ćemo raditi još obimniji posao i obimnije provere, ali mislim da je, za ono što je sadašnji obim posla i ono što je očekivanje za ovu početnu godinu, za sada dovoljno. Do septembra ćemo imati još jedan konkurs i pojačaćemo ljudstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari