EK: Bez napretka u slobodi izražavanja 1Foto: Bojan Cvejić

Nova Vlada Srbije postavila je kao prioritetan cilj priključenje Srbije EU navodi se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji i ukazuje da napredak nije ostvaren u unapređenju uslova za punu primenu slobode izražavanja i da su neophodne ustavne reforme radi usklađivanja sa standardima EU.

U ključnim nalazima izveštaja, objavljenim na sajtu Evropske komisije, kada je reč o političkim kriterijumima, navodi se da su vanredni parlamentarni izbori u aprilu, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima, održani u mirnoj atmosferi.

Preporuke međunarodnih posmatrača moraju biti uzete u obzir, uključujući i one da finansiranje kampanje i birački spisak budu transparentni. Program nove vlade predviđa priključenje Srbije Uniji kao prioritetan cilj, a uključivanje parlamenta, civilnog sektora i drugih važnih činilaca je dodatno ojačan.

Sveobuhvatnost, transparentnost i kvalitet donošenja zakona, kao i efikasan nadzor izvršne vlasti mora biti dodatno ojačan, a usvajanje zakona po hitnom postupku ograničeno, dodaje se u izveštaju. Ustavne reforme neophodne su za usklađivanje sa standardima EU u nekim oblastima. Postoji prostor za unapređenje saradnje između izvršne vlasti i nezavisnih regulatornih institucija.

Srbija je umereno pripremljena u oblasti reforme državne administracije. Dobar napredak je učinjen usvajanjem programa finansijskog upravljanja, strategije E- uprave, regulatorne reforme, novih zakona o administrativnim procedurama, platama u javnom sektoru i lokalnim i pokrajinskim državnim službenicima.

Srbija mora da primeni ciljeve reforme, da profesionalizuje i depolitizuje administraciju i učini procese zapošljavanja i otpuštanja transparentnijim, posebno za više upravljačke pozicije. Pravosudni sistem je dostigao određeni nivo pripreme. Preduzeti su neki koraci da se promoviše zapošljavanje po zaslugama, a potrebno je preduzeti dalje korake za rešavanje političkog uticaja. Kvalitet i efikasnost pravosuđa i pristup pravdi ostaju podrivani nejednakom distribucijom posla, opterećujućim zaostacima i nedostatku sistema besplatne pravne pomoći.

U izveštaju se navodi da Srbija ima određeni nivo pripreme u sprečavanju i borbi protiv korupcije, koja u brojnim oblastima nastavlja da preovlađuje i bude ozbiljan problem. Antikorupcioni napori tek treba da donesu značajne rezultate. Uspostavljene insitucije još nemaju kredibilan i zastrašujući faktor na koruptivne prakse. Potreban je rezultat efikasne istrage, procesuiranja i osude slučajeva korupcije, uključujući i one na visokom nivou.

Srbija ima određeni nivo pripreme u borbi protiv organizovanog kriminala, a određeni napredak je postignut usvajanjem novog zakona o policiji, reorganizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i usvajanja dokumeta SOCTA o pretnji terorizmu, po metodologiji Europola. Potreban je kredibilan rezultat u borbi protiv organizovanog kriminala, ocenjuje se u izveštaju.

Pravni i institucionalni okvir za poštovanje osnovnih prava je uspostavljen, a potrebno je obezbediti njegovu konzistentnu primenu, uključujući zaštitu manjina. Napredak nije ostvaren u unapređenju uslova za punu primenu slobode izražavanja, u kojoj je Srbija ostvarila određeni nivo pripreme. Srbija je prva zemlja kandidat za članstvo koja je uvela indeks EU ravnopravnosti polova, ali dodatni održivi napori su potrebni kako bi se unapredila situacija ljudi koji pripadaju ranjivim grupama – Romi, LGBT osobe, osoba sa HIV i drugim ranjivim grupama.

Srbija je konstruktivno učestvovala u regionalnim inicijativama i radila na unapređenju bilateralnih odnosa u duhu pomirenja, dobrosusedskih odnosa i uspostavljanju klime koja bi vodila rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja i nasleđa prošlosti. Potpisivanje u junu zajedničke deklaracije sa Hrvatskom kojima se rešavaju određena bilateralna pitanja je pozitivan korak.

Takav pristup je ključan za pomirenje, mir i saradnju u regionu i treba ga stalno primenjivati. Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, Srbija ostaje predana primeni sporazuma postignutih u dijalogu kojem posreduje EU. Napredak je bio ograničen zbog izbornog procesa u Srbiji i zbog unutrašnje situacije na Kosovu.

EK: Bez napretka u slobodi izražavanja 2

Foto: Fonet

Zamah je, međutim, obnovljen, u avgustu 2016. godine sa početkom rada mosta u Mitrovici i slobode kretanja. Kontinuirani napori su potrebni za primenu sporazuma koji su već postignuti u dijalogu sa Kosovom. Ti koraci treba da imaju pozitivan i konkretan uticaj na svakodnevni život građana i Srbije i Kosova.

U Izveštaju se dodaje da je Srbija pogođena migrantskom krizom, a to je učinilo značajan teret na sistem azila i migracije u zemlji. Srbija je nastavila da bude konstruktivna u svom pristupu i saradnji sa susednim zemljama, kao i državama članicama EU, obezbeđujući efikasnu kontrolu izbeglica i migranata, a učinila je značajne napore da obezbedi sklonište i humanitarnu pomoć, uz podršku EU i drugih.

Važno je da Srbija ostane angažovana i trebalo bi da održi napore da se smanji broj neosnovanih zahteva svojih građana u zemljama EU. Kada je reč o ekonomskim kriterijumima, Srbija je umereno pripremljena za funkcionalnu tržišnu ekonomiju. Dobar napredak je ostvaren u rešavanju nekih slabosti, posebno kada je reč o budžetskom deficitu i restrukturiranju državnih preduzeća.

Ekonomske reforme donele su jasan rezultat u pogledu rasta privrede i smanjenju domaćih i inostranih disbalansa. Imajući u vidu i dalje visok nivo javnog duga, fiskalna konsolidacija mora biti održana. Restrukturiranje velikih javnih preduzeća mora biti završena. Kreditna aktivnost se oporavlja, ali visok nivo nenaplativih dugova je i dalje pitanje. Nezaposlenost ostaje visoka, posebno među mladima, a dalja ekspanzija privatnog sektora je otežana slabostima vladavine prava. Srbija je umereno pripremljena da se bori sa pritiskom konkurentnosti i tržištem unutar Unije.

Rastu javne i privatne investicije, iako nivo investicija ostaje ispod niova koji je potreba ekonomiji. Kvalitet, jednakost i važnost obrazovanja ne odgovara potrebama društva. Određen napredak je postignut kada je reč o podršci malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, koje se suočava sa brojnim izazovima, među kojima su nepredvidivo poslovno okruženje, visok nivo parafiskalnih nameta i skup pristup finansiranju.

Kada je reč o sposobnosti da se preuzmu obaveze iz članstva, Srbija je nastavila da usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Unije. Adekvatni finansijski i ljudski resursi i jasan strateški okvir biće ključni da održavanje momenta reformi. Srbija ima dobar nivo priprema u oblastima kao što su zakoni o preduzećima, zaštiti intelektualne svojine, nauke i istraživanja, obrazovanja, kulture i carina.

Srbija mora da ojača planiranje investicija i prioritizaciju strateški važnih infrastrukturnih projekata, poput onih u oblasti energetike i transporta. U oblastima javnih nabavki, statistike, monetarne politike i finanijske kontrole, Srbija je umereno pripremljena. Srbija će morati da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku progresivno sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u periodu svog pristupanja.

Srbija će morati da reši, kao stvar od prioriteta, pitanje neusaglašavanja sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju posebno u oblasti bezbednosti nekih poljoprivrednih proizvoda, kontrole državne pomoći i fiskalne diskriminacije, dodaje se u ključnim nalazima izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

Za nas je veoma važno da gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak, od izuzetnog značaja je da Evropska unija (EU) pozitivo ocenjuje našu političku ulogu u regionu i migrantskoj krizi i da EU prepoznaje odlične rezultate srpske ekonomije, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkom Davenportom o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, rekao da je Srbija na evropskom putu i da će se boriti za taj put jer želi da bude deo najboljih.

Srbija je zabeležila održiv napredak na putu ka Evropskoj uniji, što je dovelo do otvaranja prva četiri poglavlja, u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, pošto je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uručio izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2015. godinu.

Ističući da je EU najveći partner Srbije po pitanju investicija i povoljnih zajmova, Davenport je naglasio da će njegova Delegacija nastaviti da sarađuje sa Srbijom kako bi ispunila preporuke iz ovog izveštaja Evropske komisije.