Evropski komesar za proširenje Štefan File i glavni haški tužilac Serž Bramerc složili su se juče da saradnja Srbije s Hagom ostaje prioritet, pri čemu se File založio za prosleđivanje srpske kandidature EK, dok je Bramerc istakao da pritisak na Srbiju predstavlja ključni instrument za hapšenje Ratka Mladića.

File je u obraćanju parlamentu Holandije bio stava da holandski parlamentarci podrže prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji, ističući da time ni na koji način neće biti ugrožena mogućnost uslovljavanja Srbije saradnjom s Tribunalom.

„Imamo priliku da podržimo Srbiju koja želi da se promeni i prihvatanje tih promena je podjednako važno kao i neodustajanje od uslovljavanja“, rekao je File. „Naši ciljevi su jasni, Komisija je posvećena zahtevanju pune saradnje sa Hagom u cilju evropskih integracija Srbiji ali sada je potrebno iskombinovati uslovljavanje i smisao za politiku“, dodao je evropski komesar.

File smatra da je Srbija u saradnji s Hagom iskrena i da čini sve što može da ispuni svoje obaveze. „Srbija je dala mnogo, izručen je Karadžić, prebačeni su dnevnici Ratka Mladića, 44 od 46 optuženika je izručeno. Četrdesetčetiri nije četrdesetšest, i saglasni smo da posao neće biti završen i pravda neće biti zadovoljena dok su Mladić i Hadžić u bekstvu i dok ne budu izvedeni pred lice pravde“, istakao je File.

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc, koji je takođe govorio u holandskom parlamentu, istakao je da se od njegovog dolaska na ovu dužnost saradnja Srbije s Tribunalom znatno promenila nabolje, ali da hapšenje Ratka Mladića ostaje problem.

Bramerc je ocenio da pritisak na Srbiju i uslovljavanje ostaju ključni instrumenti za hapšenje preostalih begunaca, pre svega Mladića. „Nije na meni nego na političarima da izaberu sredstvo pritiska. Do sada je to bilo uslovljavanje Srbije i to je delovalo, ali nije na meni da savetujem“, rekao je glavni haški tužilac. Bramerc je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom na svakodnevnom nivou, ali, dodao je, „stvari u poslednjih šest meseci malo posustaju“ na operativnom nivou i hapšenje Mladića ostaje problem. On je takođe, ponovio uverenje da je Mladić „u domašaju“ vlasti Srbije.

Obraćanje Bramerca i Filea u holandskom parlamentu prethodi sastanku Saveta ministara EU, 25. oktobra u Luksemburgu, na kojem će se zemlje članice izjasniti da li su saglasne sa prosleđivanjem srpskog zahteva za članstvo Evropskoj komisiji.

Od stava Holandije zavisi prosleđivanje srpske kandidature na analizu Evropskoj komisiji, a ova država insistira na tome da dalji koraci Srbije na putu ka EU budu uslovljeni punom saradnjom s Tribunalom, odnosno hapšenjem preostale dvojice optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari