Filip David: Izjava o Miloševiću baca pravo svetlo na Vučića

Veličanje diktatora i srpskih generala osuđenih za ratne zločine u Hagu preovladalo u govoru predsednika Srbije na Kosovu

Ostavite komentar


  1. Kako folirate i filozofirate. Čovek je jasno izneo kritiku, ali naravno da će opozicija istinu izvrnuti uvek.

    1. Miljanka, Vucic je kritikovao Milosevica, ali ne zato sto je uopste pokrenuo ratove, vec sto ih nije dobio.

      1. Iz istog razloga ga je i onda kritikovao veći deo opozicije. Ne što je uveo Srbiju u sve te ratove nego što ih nije dobio. Svremena na vreme to su u to vreme bile i zamerke SRSa, partije u kojoj je sadašnji predsednik bio generalni sekretar ili šta je već bio, naravno u vreme kad nisu bili ministri.

    2. Kritika? Pa evo da kazemo da je ovakav govor odrzala Angela Merkel i da je ovako nesto rekla za Hitlera, to bi onda ovako zvucalo: Hitler je bio veliki nemacki lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su mu rezultati bili puno losiji…. Zaista treba biti malouman pa ovo shvatiti kao kritiku.

  2. Još jedan od onih koji bi trebalo ponovo da poslušaju govor predsednika Vučića. Gospodin Filip David ga na „prvo čitanje“ očigledno nije razumeo.

    1. Teško da bi AV i samog sebe mogao da razume. Ako ga drugi ne razumeju, nebitno je šta je hteo da kaže. Ako ga razumeju samo pojedini pa čak i većina ali ne svi, opeti je isto, bolje da nije ni govorio. On je i dalje kao i njegov politički Tata veliki protivnik šiptarskog naroda. Od prijateljstva nema ništa, a od rata može biti svašta.

    2. Kod govora je bit sta je govornik rekao, a ne sta je mislio da kaze. Nema naknadnih tumacenja i pojasnjavanja, trazenja skrivenih znacenja.

    3. Vučić je političar. Njegovi glasači čuju na prvo slušanje ili čitaju na prvo čitanje i tako shvatju šta je AV hteo da kaže. Ta ekipa koju voda kao mečke od mitinga do mitinga nije grupa intelektualaca, pa čak ni prosečne inteligencije da bi razmišljanjem i analizom reči velikog vođe došla do suštine. Shvataju onako kako je rečeno. Bukvalno. A to što je rečeno nam direktno kaže da on ni dlaku promenio nije, a kamoli ćud.

    4. Ko si, bre, ti da jednom Filipu Davidu kažeš da nije razumeo?! Nazadu svoju mišju rupu, botino!!!

      1. To potcenjivanje, to omalovažavanje, nasuprot intelektualnih gromada, e to je gorivo za AV. Lele koliko se ne poznaje sopstveni narod a još manje poštuje. Eto, misli da FD nije razumeo pa mu pojašnjava. Naravno da je AV sjajno izdozirao pohvalu i kritiku Miloševića na samom Kosovu. Odite vi tamo pa ga lepo iskritikujte pred tim narodom. Verujem da David to dobro zna ali ga je baš briga.

    5. …verovatno potpuno razumeo. Ako si imao dovoljno koncentracije da povezes neke recenice. Zato danas dupli sikic i veeeeliki sendvic, ali sa sunkom.

    6. ocigledno istorijski govor sveo se na ovaj deo price o slobodanu milosevicu.
      ja tumacim ovako delove tog govora : „namera je bila najbolja“ …koja namera stvaranje velike srbije i drugi deo…“zelje nisu bile ralne“…koje zelje…da bude novi tito

  3. Страшно! Какви сте ви нељуди и јадници! Човек је рекао потпуну истину, без улепшавања и напада, коју зна већина грађана и ја се потпуно слажем са њим!Какво добро су учинили Србији они који су предали цео државни и војни врх Хагу и напунили Србију шпијунима?

    1. Dobili su „dobro“ da kriminalci odgovaraju za svoje zločine. Tuga je što mi nismo NIKOME sudili. A da te posetim, prvog pilota je isporučio Sloba (proveri) i potpisao je saradnju u DEJTONU. Najviše je isporučio DSS. Pravnu pomoć tom sudu je dala i sadašanja vlast.
      Lepe su mu misli, ali je licemerje razlika između misli i dela. I to je ono što krasi i Slobu, i Vučića, i Tačija. LICEMERSTVO!

    2. …AV rasterao sve te spijune. Koliko je samo tvoje znanje i razumevanje sveta oko sebe skromnih dimenzija. Voleo bih da nisam nacitan i da ne prepoznajem dvolicnost i licemerje politicara. Verovatno bi mi bilo bolje u zivotu. Blazeni su oni neuki i siromasni duhom.

  4. Na stranu Milosevic ili Vucic, ali se postavlja pitanje da li je Snezana Congradin toliko neinventivna ili lenja ili okostala te vecito vrti jedne te iste sagovornike koji opet vrte jednu te istu spiku? Da pogadjamo? Sutra ce da se pojavi „intervju“ sa Sonjom Biserko na istu temu, pa onda malo Durakovic a ni Korac vec „davno“ nista nije ijavio, naravno tu je i „veoma bitni“ istoricar Beslin? Onda mala pauza sa „kolumnom“ u kojoj ce ponovo da se spinuje o „prihvatanju realnosti na Kosovu“, „katarzama“, „suocavanju“, zasto sto pre priznati velikoalbansku paradrzavu na Kosovu a posle toga moze opet Malici i tako do besvesti. Ako je vama ovo novinarstvo, onda nista.

    1. Управо тако. Једино је потребно приметити да није гђа. Чонградин једини бот у овој причи. Г. Давид је, такође, пример, активног ботовања на јавној сцени.

    2. Lako je posle rata biti general ko ovaj david…..Srbi su cutali od 1945 kad ih je tito izdijelio po republikama i napravio 2 pokrajine…kako to da dalmacija nije postala republika ili barem pokrajina jer dalmatinci nemaju nikakvih dodira sa hrvatima osim sto su pokatoliceni…i sad je kriv Vucic….ovo mogu samo izdajnici i komunjare da trambunjaju.isss

  5. Kad uvaženi književnik jednu reč kaže o zlodelima koje njegov narod svakodnevno vrši nad Palestincima, neka priča o Miloševiću, Vučiću, Nikoliću, o kom hoće. Ovako je njegovo licemerje taman toliko koliko i njegovog naroda koji pravda ubijanje palestinske dece. I ne veruje Filip David u to što kaže zbog uverenja već zbog interesa.

    1. @Skorpion47

      Nije prvi put da se g-din David automatski izjednačava sa ‘svojim narodom’. Izgleda da decenije književnog rada, dramaturgije, javnog angažmana u korist svih nas ne vrede baš ništa spram činjenice da je – genetskom slučajnošću -Jevrejin. Neka mi se ne zameri što ću reći nešto u ime i g-dina i drugih neumornih boraca za dobar život na Balkanu: on nije u Izraelu, već u Srbiji. Možda bi u Izraelu takođe bio osnivač nekog mirovnog pokreta. No, sigurno je da je to bio ovde, gde živi i gde ispašta kao i (gotovo) svi mi, ko god da smo.

    2. Puna podrska Izraelu u nadi da ce Palestince poslati u Sibir, kod njhove brace Rusa.
      Ovo je off topic, a ni moja replika nema nikakve veze sa onim sto je gospodin David rekao, vec ima veze sa tvojom komunisticko-teroristickom fascinacijom PLO i ostalim KGB/partizanskim teroristima!

  6. Филип Давид много себи дозвољава кад изриче овакве паушалне увреде на рачун српског хероја и мученика Слободана Милошевића.

    1. …hefojskom i mucenickom sudbinom bivseg nam predsednika, samo da te obavesgim da je berlinski zid srusen pre skoro trideset godina, a ratovi zavrseni pre skoro dvadeset.

  7. Vucicevo licemjerje jedino se može mjeriti glupošću onih koji u njemu vide zalog mira u ovom dijelu svijeta. Navikli smo da nema da kod njega nema kajanja za srpske zločine prema dr. narodima, ali nema ni prema srpskom narodu koji je izmanipulisan politikom , Miloševića, sa neotklonjivim posljedicama, ciji je sljedbenik.

  8. Lik je od Milosevica, licno, dobio stan velicine 1,5 ari, rastao pod Seseljevim kaputom, cekao i docekao njegovu sansu da bude vodja svih srba. Lik je uspeo da uspostavi vertikalu jedan narod, jedna partija, jedan vodja i to je to. Gazimestan=Gazivode parada nacionalizma i kica.

  9. Kao prvo, Slobodan Milošević nije „osudjeni ratni zločinac“, jer je imao „sreće“ da slučajno ili namerno umre u Haškom kazamatu. Prema tome svi ovi, koji Slobodana Miloševića nazivaju ratnim zločincem mogli bi biti procesuirani za klevetu. Kao drugo, po istom sistemu su ratni zločinci i Tudjman i Alija Izetbegović, da ne govorimo o albanskim „multietničarima“, ali, gospoda poput Filipa Davida nikako da to prevale preko svojih demokratskih i nezavisnih usana.

    1. Milosevic nije osudjen u Hagu, ali je osudjen u Beogradu kao zlocinac za ubistva. Izmedju ostalih i za ubistbo svog kuma Stambolica.

      1. Da li Vi zaista verujete u takvu „ortodoksnu“ glupost? On je kriv za ubistvo Stambolića isto kao što je Milanović kriv za bombardovanje RTS-a.

    2. Kako bre Mladene možeš da opravdaš to što nije osudjen? Ti na jednoj a ceo svet na drugoj strani.
      Bolje što je umro jer bi ga Hag osudio možda I na smrt. Pusti te tvoje glupe fore.
      Posle Hitlera on je bio najveći ratni zločinac.
      Sram te bilo.

      1. Za vreme HItlera je bilo mnogo drugih lokalnih balkanskih Hitlera. Možda je Sloba, za vas muslimane ili Hrvate, pomračio „slavu“ Hitlera, što je potpuno razumljivo. Ako je Sloba najveći zločinac posle Hitlera Jasenovac i one bezbrojne jame i vrtače u kojima je nestalo blizu milion Srba, padaju u zaborav, zar ne? Za neke je, s obzirom na njihova uvrnuta mišljenja, i uvrnuta logika sasvim normalna.

        1. Kojih SRBA? Ja sam Srbin, moji preci su Srbi iz zapadne Srbije a ne znam, niti je usmeno predanje sačuvalo stradanje ikoga sa ovih prostora u tim logorima. Naprotiv, sačuvano je mnogo podataka i priča o ovdašnjim Srbima kao žrtvama komunista i četnika.

        2. Onda ću I ja kao Srbin da ti kažem još nešto.
          Kakav narod takvi političari.
          Je si li zadovoljan?
          Ogledalo svakog naroda je za koga si glasao.
          A ti razmisli ako imaš mozga.

    3. Pa i Hitler nikad nije osudjen u Nirnbergu kao ratni zlocinac jer se ubio. Jel to znaci da za tebe Hitler nije ratni zlocinac i da je to obicna kleveta? Na sta ste vi botovi spremni samo da bi ste odbranili vodju vase sekte. Tuga.

    4. Slobodno procesuiraj za klevetu – Milosevic je ubica, lopov, ratni zlocinac i iznad svega komunista.
      Za komunizam se na zalost ne sudi – ali ostala dela mu se stavljaju na teret. Cinjenica da nije doziveo presudu ne moze da promeni istorijske cinjenice, niti presude njegovim najblizim saradnicima u kojima se i on pominje kao deo ‘Udruzenog zlocinackog poduhvata’.

  10. Meni uopste nije jasno kako neko ko je u bilom kom trenutku(pa nek je i iz sale) izjavio da cemo za jednog srbina ubiti 100 muslimana moze da se bavi politikom ili bilo kojim javnim poslom a kamo li da bude predcednik u 21 veku. Sramota me je sto sam sranovnik zemlje u kojoj je takav covek predcednik.

    1. Ni meni nije jasno, kako su drzavu, koja trecinu pobije, trecinu protera, a trecunu pokatolici….umiju i prime u EU.
      Gle sumnjam da su neznalice

  11. Milosevic nije osudjen u Hagu, ali je osudjen u Beogradu kao zlocinac za ubistva. Izmedju ostalih i za ubistbo svog kuma Stambolica. Tako da prica o nevinom i neosudjenom Milosevicu nike tacna.

    1. Немам намеру да браним Милошевића али на свим тим суђењима није изнет ни један једини доказ да је Милошевић умешан у убиство Стамболића или за ”ибарску магистралу”. Можда јесте, али да ми то знали морамо да имамо доказе. Пресуде кенгурских судова нису никакав доказ.

  12. Gospodin Filip David još nije naučio da skine kapu sa glave kada je u prostoriji. Ne treba da se plaši nema tu pameti koja bi izašla. Kada još nje to naučio, kako će da shvatio da je potonje vreme dalo za pravo politici Slobodana Miloševića..

  13. I Hitler je bio veliki lider tom logikom ali ne vidim da ga nesto Merkel pominje u svojim govorima. Autogol Vucica zbog kojeg dobije packe iz EU i regiona mada ne sumnjam da su za njega licno Sloba, Toma i Seselj veliki lideri. Jednom radikal uvek radikal.

  14. Sta reci osim deco pocnite da se pakujete u Srbiji se sorema nova tragedija epskih razmera trenutno je samo mali intermeco u toku.
    Jer ne samo da je opet apsolutni vladar isti covek koji je satro nase ljude i osiromasio drzave bivse juge nego gle nevidjenog cuda isto sve misli kao i pre ko bi rekao auuuu kakvo iznenadjenje.

  15. Srbi su podrzavali Milosevica sve dok nisu poceli da gube.
    Ista fascinacija kao sa Titom ili Karadjordjevicima.
    Sve sami lopovi, ubice i teroristi!
    Na spisku nema ni Obrenovica, ni Marije Terezije, ni princa Eugena, ni Brankovica, ali sta da se radi… Za naciju koja je odrasla na ‘kraljevicu’ Marku i Djuri Jaksicu…

  16. Redakcija Danas posvetila je dva naslova tragikomičnoj burleski koju je Vučić priredio na Kosovu, u Metohiju ga nisu pustili da uđe.
    Prvi je u rubrici Kultura, roman Havijer Serkasa “Hokštapler” koji je jedan od najznačajnijih savremenih španskih i evropskih pisaca. I drugi naslov u rubrici Život, Zašto su ljudi licemerni? ” Licemerni ljudi su fokusirani na zadovoljavanje svojih potreba i ostvarivanje svojih interesa, a ne na druge ljude i građenje relacija sa njima.” Hvala Redakciji jedine dnevne novine za ljude zdrave pameti!

  17. Apostofirao je Alaksandar Vučić u tom svom neuspelom govoru i referentnu populaciju gospodina Davida, kao autošovinističku naravno, ali se gospodin David nije uhvatio za to nego za Miloševića koji je pomenut samo zato što mu Vučić zavidi na harizmi. Jedino što je bilo važno u tom govoru je naime rečenica da govornik moli boga da se kompromis postigne u narednih deset godina, što znači da se konflikt zamrzava na određeno vreme. Sve ostalo je prigodna ambalaža. Utoliko gore po Davida, koji se hvatanjem za sporedne stvari sam razgolitio i kao protivnik kompromisa i kao protivnik mira i našretka. Čovek njegova uzrasta bi ipak trebalo da zna da jedno piskaralo ne može da se samerava ni sa Vučićem, kamo li sa Miloševićem.

    1. … a koliko vidim ni sa Šešeljem ne može da se poredi ni u književnim a ni u zločinačkim „uspesima“. A sloba i riboliki su zločinačka klasa za sebe. A vi botovi ste gori od ljotićevaca. Pekića ,da je živ bi razapeli, a vamo mu ovaj vaš ustaša diže spomenike. Istina je ,bote ,ne mogu se oni sameravati ,David je gromada ,sam na vetrometini a vaš tata aca je vodozemac skriven međ botovima i larvama.

  18. Strašno je koliko presvučeni radikali imaju mržnje prema ljudima druge vere i nacije, da čak nisu ni pročitali intervju velikog srpskog književnika, jevrejskog porekla, a vredjaju ga na sve načine…
    Nema nama spasa, sami smo sebi dovoljni!!!

    1. Prepodobni moj čivijašu, Alaksandru Vučiću bi svakao bilo bolje da taj govor nije ni držao, Filipu Davidu da ga nije komentarisao a tebi da nisi komentarisao tuđe komentare.

  19. “ … zbog toga što nismo shvatili da nismo sami na svetu i da se bez sveta ne može.“ … Bas kao i Izrael i njihov Slobodan Milosevic-„Bibi“, koji su jos kako ‘sami na svetu’, i sigurno nece nikada zavrsiti u Hagu jer ‘ … svim sredstvima brane legitimne interese i prava svog naroda’, od onih kojima su oteli zemlju, … dok i Amerika i nuklearno naoruzanje stoji 100% iza njih? … Nema razlike izmedju Gaze i ‘Gazimestana’, ali vi sigurno ne bi ste o tome G. David?

    1. Razlika je kao NEBO I ZEMLJA. Taj je narod CIVILIZACIJA a šta smo mi (bili i ostali šaka jada). A ostali smo šaka jada jer nismo naučili šta se sa čim može porediti.

  20. Kakva smejurija. Sloba Markovi’ je bio smušeni aparatčik i potuljeni papučar Mire Marković. Kakav je to „lider“ kad za svaku odluku mora da zove „mama“ Miru. A što se tiče „gospođe sa cvetom u kosi“ ona je svoje namere izrekla još 1988 „jugoslavija je stvorena u krvi, i samo se u krvi može raspasti“. Umesto da su oboje završili na psihijatriji…

  21. Problem je što Vučić voli da bude u centru pažnje i to radi tako što drži govore i svakodnevno drži konferencije za štampu. U Kosovskoj Mitrovici nije bilo ništa od istorijskog govora i bilo je bolje da ga nije održao. Nebitno je kako smo ga mi tumačili u Srbiji jer je deo govora o Miloševiću negativno protumačio ceo region i predstavnici Evropske unije. Kako Vučić misli da izigrava miritelja u regionu sa takvim izjavama? Od oktobra prošlr godine priča o planu za Kosovo, a sada kaže da ga nema. Zamaljava narod a oni jadni ga glorifikuju kao vođu. Tako nam i treba, nismo zaslužili bolje kada većina vidi vođu u jednom sendviču.

    1. Šta god da je rekao, Marko, u regionu i u EU bi bilo negativno protumačeno. To je tako već 30 godina. Pa evo među ovim komentarima ima jedan u kojem se pominje neka izjava Mire Marković iz 1988. godine koju jedna naškinja sada a posteriori tumači kao zločinačku nameru, iako se radilo o običnoj prognozi. Rekla je navodno da je jugoslavija je stvorena u krvi i samo se u krvi može raspasti. Uostalom, možda naši neprijatelji samo glume da se ljute, jer oni za to nemaju razloga. Razlog za ljutnju imamo samo mi, pošto Vučić nešto nagvažda o nekoj Velikoj Srbiji ni na nebu ni na zemlji.

  22. Danas je jedini list koji omogućava objektivnu informaciju i dopušta kritiku. Bravo za doslednost i profesionalnost!

  23. Јел Снежана Чонградин убацила антрфиле или уредник? Мислим, огавно је. Милошевићу није доказан ратни злочин. какв год да је био. Не верујем да је толико необавештена.

  24. Kada se bombardovala srbija i beograd,mnogi jevreji VIZEL,SERVER I 300ZAJEDNICA JEVREJA IZ AMERIKE JE LIKOVALA I POTPISIVALA NEKAKVE DEKLERACIJE DA SE TO RADI. NISAM ČUO NI VIDEO OVOGA FILIPA DAVIDA DA SE MAKAR JEDNOM REČJU SUPROSTAVIO OVOM ZLOČINU A SEDI U SRBIJI I POPUJE NAM SVOJU POLITIKU.STAM GA BILO-.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.