Flekenštajn i Kukan dogovaraju učešće u izbornim telima? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na osnovu onog što je Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine, izjavio u petak za RTS, tokom tog dana dvojica bivših evroposlanika Knut Flekenštajn i Eduard Kukan trebalo je da obave razgovore sa predstavnicima opozicije u kojima bi bilo dogovoreno njihovo učešće u nadzornim telima za sprovođenje izbora 2022.

Uvođenje ovih tela dogovoreno je na međustranačkom dijalogu pod posredstvom EU, ali i na odvojenom koloseku, bez tog posredstva. Predstavnici dela opozicije koji su juče najavili zajednički nastup (DS, SSP i NS) nisu prihvatili taj sporazum, niti delegirali svoje predstavnike.

Ivica Dačić je naime rekao da će se sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji su posredovali u dijalogu vlasti i opozicije Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom i razgovarati o sprovođenju mera dogovorenih tokom dijaloga.

Dačić je podsetio da mu je „pripala dužnost“ da u ime opozicije predloži njihove članove tela čije je formiranje dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga.

„Kada je reč o privremenom telu za nadzor nad medijima u predizbornoj kampanji, u dogovoru sa evroparlamentarcima predložio sam pet članova na predlog opozicije, a kada je reč o šestom članu, oni (evroparlamentarci) su zamolili da sačekamo do danas i njihove posete, kako bi se konsultovali sa strankama, kako bi one dale svoje predstavnike“, rekao je Dačić, preneo je FoNet. „Ako toga ne bude, u dogovoru sa njima (evroparlamentarcima) predložiću i tog šestog člana do kraja meseca“, najavio je Dačić. Naglasio je i da tokom vikenda treba odrediti šest članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, takođe iz redova opozicije.

„Njih takođe ja predlažem i očekujem njihove predloge jer u ponedeljak bi trebalo da bude održana sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani članovi RIK“, rekao je Dačić i istakao da je „to neophodno i za spovođenje referenduma i za sprovođenje izbora“.

Podsetimo, Dačić je za 16. januar zakazao sprovođenje referenduma o ustavnim promenama koje se odnose na izbor tužilaca i sudija. Prema novousvojenom Zakonu o referendumu, da bi izjašnjavanje bilo uspešno, više nije potrebno da na referendum izađe više od polovine upisanih birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari