Fon Kramon: Odluka o sankcijama Rusiji mora da dođe od srpske vlade, EU ništa ne nameće 1Foto: Danas / Aleksandra Popović

„Kada govorimo o uvođenju sankcija Rusiji od strane Srbije, mora da bude pitanje interesa Srbije. Nije do nas iz EU da to namećemo već odluka treba da dođe iznutra, od strane srpske Vlade, uz njihovo razumevanje da, ako žele da budu deo EU to ide zajedno sa vrednostima i standardima koji podrazumevaju i implementaciju sankcija“, poručila je Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka EU za Kosovo nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Fon Kramon je nakon sastanka u Beogradu rekla novinarima da je ovo bio njen prvi razgovor sa sprskim predsednikom te da su glavne teme bili srpsko-ruski odnosi, ekonomska zavisnost od ruskog gasa kao i ukupan politički uticaj Rusije na ovom prostoru.

„Prva tema su naravno srpsko-ruski odnosi, ako hoćete to tako da nazovete. Govorili smo o srpskoj zavisnosti od ruskog gasa, tim bliskim vezama i šta to znači za ekonomiju. Ja razumem zavisnost od ruskog gasa ali to mora da se smanji u budućnosti“, navela je ona.

Komentarišući razgovor koji su u nedelju vodili predsednik Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin, Fon Kramon je naglasila da smo o dogovoru u vezi gasnog sporazuma između dve zemlje mogli da čujemo samo od Vučića kao i da u saopštenju Kremlja nema detalja o uslovima ovog dogovora.

„Nema ničeg napisanog i šta taj dogovor konkretno znači – da li će Srbija dobiti od Rusije punu količinu gasa koja joj je potrebna, koje su cene i kakve izbore gasa može EU da organizuje“, naglasila je ona.

Fon Kramon je ponovila stanovište iz amandmana Evropskog parlamenta da EU očekuje povlačenje Ruskog humanitarnog centra iz Niša.

„Naravno da smo zabrinuti zbog humanitarnog centra u Nišu, To nije zahtev samo Zelenih. Želimo da vidimo smanjen ruski uticaj i povlačenje ruskih diplomata i institucija iz Srbije. Ne možete da budete pod uticajem nekog ko vodi krvavi rat na obodu Evrope“, rekla je ona, ali je dodala da ovo nije pitanje nije bilo tema današnjeg razgovora sa Vučićem.

Fon Kramon je prenela da je jedna od tema razgovora sa Vučićem bilo i stanje vladavine prava, demokratije i medijskih sloboda.

„Podsetila sam Vučića da želimo da vidimo promenu u medijskoj sferi, na primer dodelu navionalne frekvencije nezavisnim medijima – navela je ona.

Evroposlanica iz redova stranke Zelenih rekla je da se predstavnici EU raduju formiranju nove Vlade Srbije i implementaciji novih rešenja.

Između ostalog, tokom razgovora je bilo reči o smanjenjenju emergetske zavisnosti od Rusije i kroz okretanje zelenim rešenjima, investicijama u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari