Gervala: Togo ne priznaje Kosovo još od 2019. godine 1Foto: Printscreen/YouTube/RTK

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. To povlačenje je definitivno“, izjavio je juče u Beogradu ministar spoljnih poslova ove zemlje.

U jeku sve češćih navoda iz Beograda o povlačenju priznanja, u međuvremenu je iz Prištine takođe stigla potvrda da Togo ne priznaje Kosovo, ali još od 2019. godine. Uprkos tome, ova zemlja se i dalje nalazi na listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Rober Disej boravio je juče u Beogradu odakle se na konferenciji za štampu zajedno sa srpskim ministrom spoljnih poslova obratio medijima.

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, kazao je Disej Dačiću.

Odmah zatim Dačić je uz poruke zahvalnosti poručio da je ukupno 27 zemalja povuklo priznanje Kosova.

U međuvremenu se oglasila kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Ona je optužila Dačića za propagandu, te kazala da Togo ne priznaje Kosovo još od 2019. godine.

„Želim da podsetim da se to dogodilo 2019. godine, odnosno mnogo pre nego što je ova vlast stupila na dužnost“, navela je na Fejsbuku.

I dok Gervala tvrdi da je Togo povukao priznanje još 2019. godine, ta informacija još uvek nije ažurirana na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova na kojem se nalazi lista zemalja koje su priznale Kosovo.

Na ovoj listi se i dalje nalazi 117 država, dok se za Togo, koji je na 107. mestu, navodi da je Kosovo priznao 2. jula 2014.

Navodi srpske strane o povlačenju priznanja od strane Republike Togo, međutim, nisu novina, piše KoSSev.

Zvanični Beograd je još ranije izneo tvrdnju da je ova zemlja među ukupno 18 koje su povukle priznanje. Brojka od 27 povlačenja priznanja koju je juče izneo Dačić pojavila se tek ranije ovog meseca kada je predsednik Srbije saopštio da je još devet zemalja povuklo priznanja nezavisnosti Kosova, a da se „čeka“ još jedno.

Navodi iz Beograda o novim povlačenjima naišli su prošle nedelje na demantije iz Prištine, dok su se ujedno ambasadori sa Kosova u različitim državama sastajala sa ambasadorima više zemalja koje je Vučić pominjao.

Prema navodima srpske strane nove zemlje koje su povukle priznaje su Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, a na starom spisku od 18 zemalja su Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari