Grigorije: Kako se suprotstaviti tiraniji

Ostavite komentar


  1. …al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija

  2. “ On (Isus) time uvodi novi princip u ovaj svet, u kojem nije više uzvišeno žrtvovati druge nego sebe radi drugih. Samo je iz jedne takve žrtve moglo proizaći nepisano, ali zlatno pravilo po kojem je ljubav služenje drugome, a ne nipodaštavanje i uspostavljanje kontrole nad njim.“

    Taj „novi princip“ je 500 godina stariji od Isusa. Isus ga naučio dok je bio u begu od Rimljana onih u Bibliji nedostajućih 16 godina, u severnoj Indiji i na Tibetu. Neki kažu i da je bio budistički monah…

    Samo što je onda Crkva vremenom iskrivila njegovo tj Budino osnovno učenje ubacivanjem nebuloznih elemenata – ali eto, izvor se i dalje vidi, ko ima oči da vidi i zna gde da gleda.

    Jer, po Budi, čovekov um je otrovan ne-znanjem, pohlepom (žudnjom za prijatnim) i mržnjom (begom od neprijatnog). To su osnovi sebičnosti, a sebičnost je slepilo za istinu i gorivo ciklusa vidim – želim – grabim – postajem.

    Na taj način život prolazi u bunilu grabeži za prolaznim i u identifikaciji sa praznim stvarima, iz kojeg (bunila) se malo ko probudi (odatle Buda – „probuđeni“).

    Na kraju, ništa od svega prigrabljenog ne ostaje, sve se raspadne kao mehur od sapunice, prilika za buđenje je proćerdana, a nove generacije, ugledajući se na nas, i same ponavljaju naše greške… I tako se Ne-znanje, Žudnja i Mržnja reinkarniraju u ljudima iznova i iznova. …

    Zamislite da smo astronauti iz druge galaksije; da li bi boravak na jednoj neverovatno retko lepoj planeti kao što je Zemlja koristili kako ga koristimo?

    1. Zamisli da, nekom ko te spasava iz neke situacije opasne po život, u datom trenutku kreneš da postavljaš pitanja tipa: „A gde si ti bio 16 godina, nemam nikakve podatke o tebi?“ ili „to što me ti spasavaš, to si samo maznuo fore od drugih „spasioca“ pre 500 godina“.

      1. @ Dex:

        Dok je Buda ljude učio ono što ih je učio i Isus – da se do slobode dolazi odricanjem od sebe i od praznih stvari i stavljanjem dobrobiti svih svesnih bića ispred sopstvene, dotle potonje Hrišćane uče da je spas njihove sopstvene „kože“ tj „duše“ njihov najvažniji zadatak;

        Pritom, tzv „večna duša“ ni ne može da postoji, jer je sve na svetu prolazno, što svako može sopstvenim očima da vidi; svi to vide, ali ih sopstveni razum prevari, jer ih je naučilo da su oni toliko bitni da će živeti večno u raju. Kakva megalomanija, kakva deluzija!

        Pritom, nijednom „verniku“ se ni najmanje ne žuri da napusti ovu „dolinu suza“ i ode u taj obećani raj; Naprotiv, kad god neko „ode u raj“, preživeli nariču za njim, kao da ga je najgora sudbina snašla… Pita li se iko, kako to?

    2. trebinjci su do 93g bili vojnici vrs i sta se desi vladiko od vares kasabe.zapalili smo im na savin da 93g dzaniju u astelu i procerali 6.500 trebinjaca od tog broja oko 700 vojnika i to provjerenih.gle cuda trebinje je napadala tudjmanova soldateska ali niko nije prstom dirnuo katolicku crkvu a kamoli da je zapalio ili rusio.u trebinju je poslije 93g sruseno poravnato 11 dzamija.valja mrijeti pa reci istinu a vi ste cutali vladiko od vares kasabe.

      1. Ako si ti vojnik VRS, ja sam Buda. Iz Vaših reči proto „štrči“ tipična muslimanska potuljenost i ketmantstvo. Ne, vi muslimani ste, umesto ubijanja Srba i rušenja pravoslavnih bogomolja, kao i Turci, hranili i čuvali Srbe i podizali im Crkve?! Proviudni ste kao ženke najlon gaće, gospodine.

        1. rpl.gos.zorane dali ste vi zivot proveli u trebinju od „57 do danasnjih dana?da ali malo morgen a ako ja ne pisem istinu dao Bog i naredio pa mi korona pobila cijelu porodicu a ako ne dao Bog i naredio pa se to vama desilo.korona i Bude ubija zar ne?

          1. Kada bi se Bog rukovodio Vasim kletvama i vradzbinama, verovatno bi veoma mali broj Srba hodao ovom planetom. Na srecu, mozete samo da nas mrzite i nista drugo? A gde su Srbi iz mnogih krajeva BiH, da im ne navodim imena? Isparili, zar ne?!

  3. Nek političar u pokušaju, Grigorije, zamonaši opoziciju i makne ih sa političke scene Srbije. Tako ćemo se rešiti njihove tiranije….

  4. Dakle i ovaj bi pravio „apostolsku“ vladu kao i onaj dole Krivi. Od zla na gore, to je naša budućnost. Živela Rusija i V. V. Putin. Amin

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.