Gudrun Štajnaker: Vučić voli saradnju sa Kinezima jer njih ne interesuju zakoni i jer donose novac 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bivša ambasadorka Nemačke u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, potpredsednica Društva za jugoistočnu Evropu nemačkog Bundestaga, Gudrun Štajnaker (Gudrun Steinacker) ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli saradnju sa kineskim investitorima, jer „njih ne interesuju pravila i zakoni i jer ta saradnja donosi novac“.

„Bila bi obaveza srpske vlade da pazi na zakone i standarde (kada su u pitanju kineske investicije). Ali očigledno je da vlada to neće. Onda to moraju da rade nevladine organizacije i nezavisni mediji“, kazala je Gudrun Štajnaker za vojvođanski portal Autonomija.

Govoreći o kršenju ljudskih prava vijetnamskih radnika na gradilištu fabrike guma Linglong u Zrenanjinu, ona je ocenila da je reakcija srpskh zvaničnika zapravo bila potvrda da vladu, „po pravilu“, kršenje ljudskih prava vijetnamskih radnika ne interesuje.

„Firma Linglong ih je poslala natrag u Vijetnam. Problem rešen. Za reakcije EU, SAD ili pogotovo nevladinih organzija uopše ih nije briga, jer ne moraju očekivati konkretne posledice svog stava i držanja. Država, presednik i premijerka lažu, odnosno ćute jer znaju da neće biti nikakvih posledica i da se to brzo zaboravlja. Onda ostaju samo nevladine organizacije jer one imaju savest i ljudsku empatiju“, navela je Gudrun Štajnaker.

Ocenila je da su zemlje na Zapadnom Balkanu zapravo „zarobljene države, gde male korumpirane elite sve čine da bi ostali na vlasti jer im to garantuje ogromne prihode“.

„U tom klijentelističkom sistemu ima onih koji profitiraju i ne žele ništa da menjaju i onih koji se prilagođavaju ili odlaze. Znači da samo mali broj ljudi hoće da zaista nešto promeni na bolje. I nemojte zaboraviti izuzetno negativan uticaj medija uključujući tzv. socijalne medije pod kontrolom vladajućih elita“, kazala je Gudrun Štajnaker.

Prema njenim rečima, u „zarobljenim državama“ zarobljeno je pre svega pravosuđe.

„Tu većinom nema prava i pravde, prisutna je samo retorika o pravu i pravdi. Tipično za ‘zarobljene države’ jeste da vladajuće političke strukture pokrivaju jedan skandal drugim“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari