Haradinaj: EU da osudi postupak Ane Brnabić 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas od visoke predstavnice Evrposke unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana da reaguju na pismo premijerke Srbije Ane Brnabić premijerima nekih zemlja, u kome od njih traži da povuku priznanje Kosova.

Haradinaj je na konferenciji za medije posle sednice Vlade rekao da je ćutanje Evropske unije neprihvatljivo.

On je istakao da se Evropska unija glasno protivila kada je uvedena taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i više puta je zahtevala da ona bude povučena, iako je, prema njegovim rečima, pristup Brisela stvorio sadašnju situaciju. Pismo Ane Brnabić premijerima nekih zemalja sa zahtevom da povuku priznanje Kosova je neprihvatljivo i to je dokaz ne samo da smo bili u pravu povodom uvedenih taksi, nego nas vodi ka drugim merama, kazao je Haradinaj, prenosi RTK2.

Dodao je da je začuđen ćutanjem Mogerinijeve, Hana i ostalih zvanučnika EU povodom tog pisma, koje nije u duhu dijaloga, ni učlanjenja u Evropsku uniju. To je protivno dijalogu i evropskoj perspektivi i zbog toga pozivam zvaničnike EU da ne ćute, jer nas je ćutanje dovelo tu gde smo, kazao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari