Savet ministara EU je na jučerašnjem sastanku u Luksemburgu zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji i podvukao da će svaki naredni korak na tom putu biti preduzet kada Savet ministara EU jednoglasno odluči da postoji puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom.

Predstavnici Evropske komisije najavili su da će odmah početi sa izradom mišljenja, što je preduslov za početak konkretnih pregovora o prijemu Srbije u EU.

Savet ministara će, kako je naglašeno u zaključcima posle ovog sastanka, pažljivo pratiti izveštaje Tužilaštva u Hagu o napretku Srbije u saradnji sa tim sudom, kao i da se od Srbije očekuje puna saradnja sa Haškim tribunalom. Savet je pozvao Srbiju da sprovede preporuke Haškog tužilaštva iz izveštaja Savetu bezbednosti UN od juna 2010. u kojima se Srbija poziva da pruži podršku u suđenjima koja se trenutno odvijaju u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i hapšenju dva preostala begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, što bi bili najuverljiviji dokaz saradnje sa tim sudom.

Savet je dalje zaključio da je od ključnog značaja konstruktivan odnos prema regionalnoj saradnji. Savet se, kako je zaključeno, zalaže za dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i pozdravlja rezoluciju SB UN usvojenu 9. septembra ove godine kao faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Tanja Miščević, nekadašnja direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije, ocenjuje za Danas da je odluka šefova diplomatija EU „jako dobra vest“, i mogućnost da se nastavi put ka evropskim integracijama. Ona navodi da Srbiju čeka „dosta“ posla u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, implementacijom SSP, kao i odgovorom na upitnik koji će Evropska komisija da pošalje Srbiji.

– Svaki naredni korak, odnosno sposobnost Srbije da odgovori na zahteve kako bi postala članica EU će biti procenjivan u izveštajima Evropske komisije. Ipak, ovo je veoma važna odluka za Srbiju – ukazuje Miščevićeva.

Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere, koji je na konferenciji za novinare potvrdio da je kandidatura Srbije prosleđena EK, izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog konsenzusa, istakavši da je ovom odlukom upućen jasan, pozitivan signal Srbiji koji predstavlja nagradu za konstruktivan stav Beograda ispoljen tokom poslednjih meseci.

– Nedavni pozitivni koraci, konstruktivan stav Vlade Srbije po pitanju regionalne saradnje ne mogu proći nenagrađeno i mora se poslati jasna pozitivna poruka – rekao je Vanakere.

On je naglasio da je sporazum među članicama EU postignut zahvaljujući tome što je u zaključcima jasno naglašeno da „ovaj pozitivan signal ne treba da baci u zaborav očekivanja EU i međunarodne zajednice kada je reč o neophodnosti saradnje sa Haškim tribunalom.

Upitan kako je rešena uzdržanost Holandije po ovom pitanju, Vanakere je rekao da se ovakvi problemi rešavaju „razgovorom i uzimanjem u obzir svačijeg mišljenja“. „Belgijsko predsedništvo radilo je prošlih nedelja i prošlog meseca mnogo na ubeđivanju svake države članice da se dogovorimo oko teksta sporazuma i drago nam je što smo postigli rezultat“, dodao je on.

Saradnja sa Haškim tribunalom ostaje najvažniji uslov za pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za članstvo, piše u saopštenju Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje. Pozdravljajući odluku Saveta ministara, File je istakao da je ta odluka „izraz snažne podrške EU Srbiji i njenim liderima“. U saopštenju evropskog komesara navodi se da „ovoj podršci odgovaraju podjednako velika očekivanja“. „Srbija je poslednjih godina postigla značajne rezultate. Nadamo se da ćemo moći da vidimo kako prelazi i poslednju prepreku, da će locirati dvojicu begunaca i iskoristiti prvu priliku da ih uhapsi“, naveo je File.

On je dodao da će Komisija odmah početi da radi na pripremi mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo.

– Za nekoliko nedelja planiramo da srpskim sagovornicima pošaljemo upitnik u kome se traže informacije o spremnosti Srbije da s EU započne pregovore o pristupanju – navodi se u saopštenju.

File je naglasio da će Komisija izvršiti sveobuhvatnu, objektivnu i kvalitativnu procenu sposobnosti Srbije po sva tri kopenhaška kriterijuma: političkom, ekonomskom i sposobnosti da se preuzmu obaveze članstva u EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je juče da odluka Saveta za opšte poslove EU predstavlja izuzetno pozitivan i dragocen signal Brisela, kojim se Beograd ohrabruje da nastavi vođenje konstruktivne politike. On je ocenio da je odlukom Saveta, donetom sa jasnim zahtevom da Beograd privede kraju saradnju sa Haškim sudom, omogućeno da Srbija formalno pristupi programu približavanja EU. Prema njegovim rečima, od ovog momenta tempo približavanja Srbije Uniji potpuno zavisi od Beograda, a ne od institucija EU i država članica.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je zadovoljstvo odlukom Saveta za opšte poslove EU, a posebno pozitivnom formulacijom koja se u ovoj odluci nalazi. „Vrlo sam zadovoljan što je postignuta bolja formulacija što se tiče prosleđivanja kandidature Srbije EK. Sada je na Srbiji da radi na tehničkim aspektima, a na Komisiji da pripremi mišljenje. Vratićemo se ovom pitanju u ne tako dalekoj budućnosti“, rekao je Bilt novinarima nakon sastanka.

Posle jučerašnje odluke Saveta ministara EU da odblokiraju proces kandidature Srbije za članstvo, u Beograd bi trebalo da stigne Upitnik EK, koja će na osnovu njega steći uvid u stepen ostvarenih reformi i usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim u 35 oblasti pravnih tekovina EU. Kada država odgovori na upitnik, EK će posle eventualnih dodatnih pitanja, sastaviti mišljenje, odnosno „Avis“ koji se prosleđuje Evropskom savetu, koji potom treba da da jednoglasnu saglasnost na preporuku Komisije. Srbija bi time stekla status kandidata koji otvara vrata početku pregovora o članstvu u EU.

Reakcije iz Srbije

Mirko Cvetković, predsednik Vlade ukazao je da je odluka Saveta ministara potvrda da se Srbija nalazi na dobrom putu i da je do sada mnogo urađeno u procesu evrointegracija. Dragan Šutanovac, ministar odbrane, ocenio je da u EU postoji pozitivna energija u vezi sa evropskim integracijama Srbije. „Evropski put Srbije je nezaustavljiv“, rekao je Šutanovac. On je istakao da u Srbiji postoji politička volja za završetak saradnje sa Haškim tribunalom. Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije rekla je da je prosleđivanje srpske kandidature veliki podsticaj reformskim procesima u Srbiji. „To je izuzetno značajan korak, jer EU počinje da nas posmatra kao nekoga ko se približava statusu kandidata“, rekla je Delevićeva. Ivica Dačić, zamenik premijera Srbije i ministar policije ocenio je da odluka šefova diplomatija EU o deblokadi procesa kandidature predstavlja pozitivnu vest koja je značajna za nastavak evropskih integracija Srbije. Vuk Drašković, predsednik SPO, rekao je da samo od Srbije zavisi kada će i da li će dobiti status kandidata za ulazak u EU. „Zeleno svetlo za srpski voz prema Briselu biće upaljeno čim pogasimo neka naša crvena svetla“, istakao je Drašković u saopštenju. Čedomir Jovanović, predsednik LDP ocenio je da je odluka šefova diplomatije EU važan trenutak za Srbiju, „ali i velika obaveza, jer Srbija treba da učini sve da što pre dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije“. Petar Petković, portparol DSS, rekao je da je odluka šefova diplomatije „birokratska i tehnička“. Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS ocenio odluka šefova diplomatija EU još jedna u nizu obmana EU kada je u pitanju Srbija i da je isključivo uperena prema građanima Srbije, „a da suštinski ne znači ništa“. Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova ocenila je da je odluka šefova diplomatija EU veoma važna za evropsku perspektivu zemlje i dokaz da je Srbija čvrsto na putu evropskih integracija. Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju ocenio je da je odluka ministara spoljnih poslova EU veoma pozitivna i ohrabrujuća vest i izrazio očekivanje da će Vlada Srbije u najkraćem mogućem roku odgovoriti na upitnik Evropske Komisije.

Ešton zadovoljna, Tadić čestitao građanima

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je juče telefonom predsedniku Srbije Borisu Tadiću prenela veliko zadovoljstvo zbog odobravanja novog koraka ka kandidaturi Srbije za članstvo u EU. Ešton je, po završetku ministarskog zasedanja evropske 27-orice, takođe istakla da je sada „veoma važno“ da Beograd i Priština što pre pokrenu dijalog pre svega o „praktičnim stvarima, koje treba da olakšaju svakodnevni život građanima“.

Tadić je u izjavi FoNetu čestitao građanima Srbije. Činjenica da su evropski ministri doneli političku, a ne tehničku odluku, smatra Tadić, govori o visokom kvalitetu reformi, koje od građana zahtevaju odricanje, ali bez čije podrške ne bi bilo moguće ostvariti ovakve uspehe. On je podsetio da je Srbija godinama bila blokirana i usporena na evropskom putu i napomenuo da je 2008. taj proces deblokiran, posle čega je ostvaren veliki napredak. Završili smo važnu etapu u saradnji sa Haškim tribunalom hapšenjem Radovana Karadžića, dodao je Tadić, ali taj proces moramo da dovedemo do kraja hapšenjem i Ratka Mladića i Gorana Hadžića i to je pred nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari