Inicijativa „Srpski opstanak“ prerasta u političku partiju pod nazivom – Srpska demokratija 1foto Aleksandar Roknić Danas

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ tranformisaće se u političku partiju koja će se zvati „Srpska demokratija“, odlučeno je sinoć na osnivačkoj skupštini ove stranke, prenosi KoSSev.

Za predsednika ove buduće partije izabran je dosadašnji lider GI „Srpki opstanak“Aleksandar Arsenijević.

„Uz podršku naroda, odlučili smo da zbijemo redove i izborimo se za život dostojan čoveka. Ovo je početak beskompromisne borbe za ljudska, politička, socijalna i ekonomska prava građanki i građana“, poručeno je iz ove nove buduće političke partije.

Za članove predsedništva „Srpske demokratije“, pored Arsenijevića, izabrani su Ivan Orlović, Valentina Ćerković, Marinko Anđelković i Stefan Veljković.

„Na osnivačkoj skupštini usvojeni su i Statut i Program Srpske demokratije, koji će uskoro biti dostupni na našem veb-sajtu srpskademokratija.org – zajedno sa biografijama članova Predsedništva“, stoji u saopštenju.

Dodaju da su izabrana i tri člana Nadzornog odbora, kao i generalni sekretar stranke.

Osnivačka skupština „Srpske demokratije“, poručuju, predstavlja i poslednji korak pred zvaničnu registraciju stranke.

U narednim danima, navode, očekuju pozitivan odgovor Centralne izborne komisije (CIK) za zvaničnu potvrdu političke partije pod nazivom „Srpska demokratija“.

„Pozivamo građanke i građane da nam se pridruže u beskompromisnoj borbi za goli opstanak i boljitak životnih uslova u srpskim sredinama“, poručuju iz „Srpske demokratije“.

Dosadašnje političko delovanje Aleksandra Arsenijevića bilo je kroz njegovu Građansku inicijativu „Srpski opstanak“.

Pomenuta GI osnovana je 2. septembra 2021. godine, a nadmetala se na poslednjim organizovanim lokalnim izborima na celom Kosovu, ujedno i poslednjim na kojima su Srbi sa Severa učestvovali.

A 17. oktobra 2021, kada su i održani, njen lider Aleksandar Arsenijević bio je jedini protivkandidat iz srpske zajednice tadašnjem kandidatu Srpske liste, Milanu Radojeviću za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Tada je ova GI imala i jednog kandidata za odbornika u ovoj opštini.

Međutim, izbornu trku GI „Srpski opstanak“ završila je na trećem mestu.

Prijavio se Aleksandar Arsenijević ispred iste GI i za lokalne izbore planirane za decembar prošle godine, koji su prvobitno raspisani nakon što su Srbi sa Severa mesec dana ranije napustili većinu kosovskih institucija.

Ovi su izbori odloženi za 23. april, a svoju je kandidaturu Arsenijević uslovio vraćanjem Srba sa Severa u kosovske institucije, odnosno ispunjavanjem zahteva koje je prethodno ispostavila Srpska lista.

Pred istek roka za potvrđivanje kandidature, sa ovih se izbora Arsenijević ipak povukao.

Kako je tada objasnio, čekao je dogovor u Ohridu od 18. marta, a kako ni nakon toga nije došlo do vraćanja Srba u institucije – njegovo se ime nije našlo na izbornom listiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari