Osim lidera DSS Vojislava Koštunice, direktno će biti saslušani kod istražnog sudije, uz prisustvo tužioca i eventualno advokata, a bez posredovanja policije, i njegovi najbliži saradnici, nekadašnji načelnik BIA Rade Bulatović i šef kabineta Aleksandar Nikitović, kao i bivši načelnik Uprave bezbednosti VJ Aco Tomić, saznaje Danas u tužilaštvu. Prema nezvaničnim informacijama, oni će biti saslušani u prvoj fazi pretkrivičnog postupka u vezi s pobunom JSO i političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića. To znači da će oni poziv dobiti poštom na kućnu adresu ili adresu stranke, a ne preko policije.


Bulatović i Tomić su bili uhapšeni tokom akcije Sablja, proleća 2003, u okviru, kako je tada saopštila Vlada Srbije, istrage o izvršiocima, organizatorima, naručiocima i finansijerima ubistva premijera Đinđića. Tada je saopšteno da su „inspektori UBPOK došli do bitnih podataka o sastancima i dogovorima glavnih organizatora tog ubistva, Milorada Lukovića Legije i Dušana Spasojevića Šiptara s Radetom Bulatovićem i Acom Tomićem“. Tužilaštvo je, međutim, kasnije odustalo od krivičnog gonjenja Bulatovića i Tomića.

Osim ovih svedoka, a po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, policija treba da sasluša još dvadesetak građana. Većina njih potvrdila je za Danas da još nisu dobili poziv iz policije za saslušanje.

Kako je Danasu rečeno u LDP, lider te stranke Čedomir Jovanović još nije dobio poziv, ali ga s nestrpljenjem čeka i svakako će se odazvati. On bi trebalo da svedoči o pritiscima na vladu u vreme pobune „crvenih beretki“, novembra 2001. godine. Nedobijanje poziva potvrdili su za Danas bivši šef Resora Državne bezbednosti Goran Petrović i nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri. Radosavljević je dodao da poziv očekuje, ali da o pobuni JSO i političkoj pozadini ne zna ništa više od onoga što je ranije rekao. Veljko Delibašić, advokat Milorada Bracanovića, rekao je za naš list da njegov klijent takođe nije pozvan, ali da on to i „ne očekuje jer nema nikakve veze s pobunom JSO, s obzirom da tada i nije bio pripadnik crvenih beretki“.

Podsetimo, pre nekoliko dana iz Tužilaštva za organizovani kriminal u policiju je stigao spisak dvadesetak ljudi koji će biti pozvani da daju iskaze. Pretpostavlja se da se, između ostalih, na spisku nalaze i Dejan Mihajlov, Vladimir Beba Popović, Borislav Mikelić, ali i nekadašnji zamenik šefa RDB Zoran Mijatović.

Ponovo će se suditi i Kaliniću

Specijalni sud u Beogradu odobrio je juče ponavljanje suđenja nekadašnjem pripadniku „zemunskog klana“ Sretku Kaliniću za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i za krivična dela koja je počinio kao pripadnik te kriminalne grupe. Portparolka tog suda Maja Kovačević objasnila je da je Kaliniću, kao i nedavno Milošu Simoviću, ponavljanje postupaka odobreno jer su bili u bekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po ukupno 70 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari